Berga, Societat

Se suspèn indefinidament la missa del diumenge a l’església de Sant Bartomeu

Se suspèn indefinidament la missa del diumenge a l’església de Sant Bartomeu

Se suspenen les misses de diumenge a la Valldan de manera indefinida. Fins aquesta Festa Major l’església de Sant Bartomeu acollia eucaristies cada diumenge al matí oficiades per mossèn Camil Viladrich, però el seu estat de salut li impedeix seguir-les assumint ara per ara.

Per aquest motiu, al final de la missa de Festa Major, el rector de la parròquia de Berga, Marc Majà, va anunciar als valldanencs i valldanenques que el diumenge següent hi haurà l’últim ofici a Sant Bartomeu. Malgrat tot, Majà va convidar els assistents a anar a missa a les esglésies veïnes, com ara el santuari de Queralt, l’església de Santa Eulàlia (plaça de Sant Pere) o Avià.

De moment, la parròquia de Sant Bartomeu no tanca la porta a reprendre l’activitat els diumenges, però tampoc ho pot assegurar. Els únics escenaris que es contemplen en aquests moments són que mossèn Camil es recuperi i es vegi amb cor de tornar-se’n encarregar, o bé que sorgeixi un nou capellà amb voluntat d’agafar-li el relleu.

IMG_20180902_122249

Estic amb tu

En declaracions a l’Aquí Berguedà, Marc Majà ha explicat que mossens de la zona diran missa a Sant Bartomeu en dates excepcionals (Festa Major, funerals, etc.). Pel que fa a les eucaristies de diumenge, el rector de Berga ha assegurat que el principal problema és la manca de mossens per donar servei a totes les parròquies.

Sigui com sigui, Majà ha volgut recalcar que no s’ha de pressionar a mossèn Camil perquè reprengui els oficis: “Si s’hi vol tornar a posar ens semblarà fantàstic a tots. Tant de bo pugui! Però la tasca del mossèn responsable no només és repartir feina, sinó també ajudar aquell que creu que l’ha d’anar deixant”. En aquesta línia, el rector berguedà ha reconegut la presència a la comarca de mossens que, per edat, podrien estar jubilats però segueixen treballant: “Segueixen treballant per esperit de servei, perquè els sap greu deixar-ho, i això els honra. Però tenen tot el dret a deixar de tenir aquesta responsabilitat”.

A banda, la tendència de concentrar oficis en una mateixa parròquia s’està donant arreu del país. Majà ho assumeix: “Ens estem adonant que el nombre de persones que ve a missa cada diumenge va a la baixa i, en canvi, l’edat dels assistents va a l’alça”. Per això, en bona part de les zones s’opta per fer missa en un sol punt: “Més que estirar els mossens com la mantega, convidem a la gent a aplegar-se en un sol lloc i així la trobada també és més significativa i lluïda”.

De fet, la concentració de parròquies que s’està produint a Berga no és un cas aïllat a la comarca. Per exemple, a l’Alt Berguedà una de les misses que s’està concentrant és la del santuari de Lourdes, a la Nou de Berguedà. “És una església molt maca on la gent tendeix a anar. Hi ha el greuge que cal desplaçar-s’hi però la majoria d’aquests pobles s’han de desplaçar cada dia per metges o escoles, així que no és un súper handicap”, ha conclòs Majà.

IMG_20180902_122241

església de Sant Bartomeu fe La Valldan missa

Comentaris