La Patum estudia permetre que hi hagi administradors solters

Canvis a la vista en els administradors de la Patum. El Patronat va aprofitar la reunió d’aquest divendres per debatre sobre els criteris de selecció de les parelles i va aprovar diverses modificacions. Les més destacades són l’eliminació del criteri del lloc de naixement i l’impuls d’una petita bonificació per a aquelles parelles que formin part d’alguna comparsa o dels músics. També canvia l’apartat de participació en entitats de la ciutat: fins ara es premiava la vinculació durant l’últim any i a partir d’ara serà en els darrers cinc anys.

A banda, el Patronat va posar en qüestió que el matrimoni hagi de ser una condició indispensable per ser administrador. En declaracions a l’Aquí Berguedà, la regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat que fa uns anys ja hi havia hagut administradors solters i, per això, l’Ajuntament està disposat a “estudiar si el fet que n’hi tornin a haver suposaria un trasbals molt important”. Sigui com sigui, la regidora de moment és prudent: “Hi ha opinions molt diverses i cal tractar el tema amb calma”.

Els canvis en els criteris per escollir administradors arriben després d’una edició de la Patum on s’ha hagut de descartar una parella (se’n van presentar 5). Aquest fet, però, és insòlit, ja que en els últims anys costa trobar voluntaris. Aquest any, però, l’Ajuntament va haver de seguir els criteris vigents i es va adonar que alguns es podien millorar. A més, el Patronat va acordar que es repartirà un fulletó informatiu quan s’acosti Corpus per informar a la gent de la possibilitat de ser administrador, i així intentar comptar amb un bon nombre de candidats.

Què fan els administradors?

Tradicionalment, els administradors s’encarregaven de recaptar els diners per pagar les despeses de les festes de l’Octava de Corpus, però avui en dia la seva participació ha esdevingut simbòlica i protocol·lària.

D’una banda, els escollits tenen l’obligació d’assistir al Ple de l’Ascensió, a les misses majors, a La Patum de Lluïment de dijous, divendres i diumenge de Corpus, al lliurament de premis del concurs de cartells i el concurs de dibuix infantil, a l’entrega dels Títols de Patumaire i Patumaire d’honor i als salts de Patum que es realitzaran davant dels seus domicilis durant la passada de dissabte a la nit.

A més, també es requereix la seva assistència en les passades de dissabte i diumenge dels Elois, en l’ofici i el Ballet de Déu de la Boda Típica de l’Alt Berguedà.

X