“No volem convertir els comerços de Berga en una barra lliure de lavabos, volem una ciutat més amable”

L’Ajuntament de Berga ha presentat en les darreres setmanes el projecte ‘Espai Amic’, que promou la relació entre els veïns i les botigues de la ciutat i convida els comerços a actuar com a detectors de situacions de risc de persones vulnerables (en especial, de persones grans). El projecte ha rebut una allau de crítiques a través de les xarxes socials i el regidor de l’àrea de Drets Socials, Ivan Sànchez, creu que “no s’ha entès bé”.

Una de les accions que ha generat més controvèrsia és l’obertura dels lavabos dels comerços adherits a ‘Espai Amic’ a la ciutadania. En una entrevista a l’Aquí Berguedà, Sànchez recalca que la iniciativa vol facilitar la vida a qui ho necessita: “No volem convertir els comerços de Berga en una barra lliure de lavabos, volem una ciutat més amable per a les persones grans o ciutadans que pateixen malalties digestives”.

De fet, el detonant que va empènyer l’Ajuntament a dissenyar ‘Espai Amic’ va ser la moció que el juliol del 2017 va entrar al Ple Tanit Tubau, una jove berguedana que pateix la malaltia de Crohn. Va demanar al consistori que s’adherís a la campanya ‘No puc esperar!’, un projecte pensat per a facilitar el dia a dia de les persones que necessiten utilitzar un lavabo urgentment per un problema mèdic no contagiós. Tubau va ser ovacionada pels 17 regidors i va comptar amb el suport unànime del ple.

14993661514961645273624

 Tanit Tubau, llegint la moció al Ple de Berga. MARC CANTURRI

A banda, la regidoria de Drets Socials es va apuntar el problema exposat per la Tanit i va començar a treballar en el remei. Aleshores ja hi havia un projecte important en matèria de Drets Socials a la ciutat. Era ‘Radars’, una iniciativa que posava l’ull en els problemes de la gent gran i demanava la col·laboració dels comerços com a detectors de situacions de risc dels veïns. El problema que va reivindicar la Tanit al Ple encaixava en el projecte ‘Radars’ i, per això, la regidoria va decidir ampliar la idea i crear ‘Espai Amic’.

De moment, la iniciativa ha comptat amb crítiques, però també amb moltes veus a favor. De fet, ja hi ha una quarantena de comerços adherits. Fa cosa de dues setmanes l’Ajuntament de Berga els va convocar a tots a la Sala de Plens per explicar-los el projecte a fons i recollir les inquietuds i els entrebancs que hi veien. Ara, el consistori treballa en les eines per promocionar el servei i donar-lo a conèixer a tota la ciutat. I de cara a principis d’octubre es preveu fer la presentació oficial i la posada en funcionament.

Quins serveis oferirà cada botiga?

Els que vulgui. Cada comerç col·laborarà en la iniciativa en la mesura del que vulgui o pugui aportar. A banda de facilitar l’ús del lavabo, ‘Espai Amic’ planteja deixar fer servir el telèfon en cas d’emergència o oferir lloc per seure. En aquest últim cas, el regidor Sànchez recorda que la ciutat és “costeruda” i això sovint és un problema per a la gent gran: “Al barri vell hi ha pocs bancs i moltes pujades”.

Per això, l’Ajuntament proporcionarà cadires a les botigues i comerços que decideixin oferir lloc per seure als veïns. Les cadires, explica Sànchez, es podran posar dins l’establiment o fora: a l’interior, en funció de l’espai de cada local; i al carrer, sempre que la meteorologia i el propi carrer ho permetin.

En paral·lel a les accions dels comerços i botigues de la ciutat, l’Ajuntament també oferirà els serveis del projecte ‘Espai Amic’ en els locals municipals. “És evident que, si demanem un esforç als comerciants, nosaltres també l’hem de fer”, explica el regidor Sànchez.

Qui en podrà fer ús i com es regularà?

D’entrada, tothom que tingui una necessitat. Els comerços adherits han traslladat al regidor de Drets Socials la seva preocupació per si se’n fa un mal ús. Per això, l’Ajuntament està valorant proporcionar una targeta de la campanya a les persones vulnerables. D’entrada, però, no hi haurà cap distintiu i es donarà “un vot de confiança” a la ciutadania.

El regidor Sànchez confia que la ciutat se sensibilitzi amb el problema i faci un bon ús de la campanya. I avisa: “Si no se’n fa un bon ús, s’hauran de posar limitacions d’alguna manera i correrem el perill que es deixi de fer”.