La Fira de Santa Tecla subhastarà vaques en edat de començar a criar

La Fira de Santa Tecla segueix consolidant-se com un aparador ideal per als ramaders d’arreu de Catalunya. La mostra tornarà a omplir el passeig de la Indústria de Berga aquest proper cap de setmana (22 i 23 de setembre) a base de bestiar, formatges, espectacles i espais per menjar i beure. Entre les principals novetats d’enguany, hi ha la subhasta de terçones, és a dir, a punt d’arribar a l’edat de criar, o el concurs de vedelles del Centre de recria de la Raça Bruna dels Pirineus.

El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, ha presentat la mostra aquest dilluns al matí, juntament amb representants de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus i l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA). Ribera ha anunciat que enguany destina 17.500 euros a la mostra i que el nombre d’expositors creix: de 48 a 57. Malgrat tot, el regidor ha recalcat que, pel consistori, tant el pressupost com el nombre de paradistes són “dades d’importància menor”.

A banda, Ribera ha explicat que la Fira de Santa Tecla segueix amb la seva transformació per esdevenir una mostra singular i referent. “Hi hem portat la maquinària agrícola de la Fira de Maig, hi estem consolidant la subhasta i hem traspassat cap a altres fires els elements que podien distorsionar l’objectiu de Santa Tecla”, ha argumentat.

DSC08171

El comerç de bestiar, un dels pilars de la mostra

La Fira de Santa Tecla 2018 ocuparà dos dies, però seran dues jornades molt diferents l’una de l’altra: “No volem que sigui avorrit anar-hi dos dies i, per això, optem per activitats que permetin a la gent veure coses diferents”. En aquesta línia, destaquen la subhasta de dissabte i el concurs de vedelles de diumenge.

Des de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus, el seu gerent, Martí Orriols, ha anunciat el canvi de bestiar de la subhasta: l’any passat es van subhastar mascles, mentre que aquest any es vendran vaques terçones. “Són un animal amb molt de valor, ja que en tres o quatre mesos podran començar a criar”, ha explicat.

En total participaran a la subhasta una dotzena de vaques del Centre de recria de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus i s’hi esperen ramaders d’arreu de Catalunya. Orriols veu amb bons ulls la consolidació de l’activitat, després de l’èxit de l’any passat: “És evident que se les endurà qui més pagui, però la subhasta és una manera d’obrir-les a tots els ramaders”.

Pel que fa al concurs, s’hi exhibiran vedelles d’uns dos anys. Els queda un any per ser considerades terçones i estan al Centre de recria, de manera que en pocs mesos podrien participar en subhastes com la que aquest cap de setmana se celebrarà a Berga. Hi participaran una desena de vedelles.

Prioritat per als formatgers productors

Enguany el formatge també guanya pes a la Fira de Santa Tecla. L’organització creu que, en una fira ramadera, és bo donar protagonisme als productors propis, és a dir, els formatgers que extreuen el producte del seu bestiar. “No discriminem la resta. De fet, n’hem traslladat alguns a la fira internacional que fem a la tardor perquè creiem que hi encaixen més”, ha dit Ribera.

Totes les activitats de la fira de Santa Tecla 2018

X