Montse Venturós serà inhabilitada abans del 16 d’octubre

La defensa de Montse Venturós ha de retirar el recurs contra la inhabilitació de 6 mesos abans del 16 d’octubre per tal que l’alcaldessa de Berga conservi el dret a poder-se presentar a la reelecció. La CUP -com la resta de partits que concorreran a les municipals del 26 de maig– ha de presentar la seva llista electoral 40 dies abans de la celebració de les eleccions. És a dir, pels volts del 16 d’abril. En el moment que el partit registri la seva llista, els sis mesos d’inhabilitació de Venturós s’han d’haver consumat per tal que l’alcaldessa pugui figurar-hi, sí és que finalment així ho decideix.

Partint d’aquesta base, Venturós, en coordinació amb la Plataforma de Drets Democràtics i Polítics de Berga, treballa per retirar el recurs entre el 17 i el 30 de setembre. En principi, quan la defensa retira el recurs a una condemna, la sentència passa a ser ferma en poques hores, de manera que els sis mesos d’inhabilitació de Montse Venturós començaran a comptar poc després que la batllessa renunciï a la via judicial.

Ara bé, tal com ha reiterat en diverses ocasions, Venturós té la intenció de “combatre políticament” un cas que entén que “mai s’hauria d’haver judicialitzat”. En altres paraules, l’alcaldessa treballa en la fórmula que li permeti seguir donant servei a la ciutadania que la va votar l’any 2015 sense comprometre altres persones ni invalidar les decisions i els acords que prengui l’Ajuntament de Berga durant la inhabilitació.

Per acabar de perfilar l’estratègia, Venturós afronta una primera quinzena de setembre farcida de reunions. En concret, se citarà amb representants del Govern de la Generalitat, amb els portaveus dels grups municipals de l’Ajuntament de Berga, amb els representants de les entitats de la Plataforma i amb la CUP Nacional. Totes aquestes trobades serviran per acabar de decidir quina resposta dona a la inhabilitació.

Presentar-se o no, una decisió que va per llarg

Encara no ha decidit si es presentarà a la reelecció, ni té intenció de fer-ho a curt termini. Els quatre anys de govern a l’Ajuntament de Berga han reforçat la posició de Venturós dins la CUP i bona part de l’assemblea creu que ha de repetir al capdavant de la llista del grup en les properes municipals. Ella, però, no ho té decidit. El que sí que té clar és que no vol que sigui un jutge qui prengui la decisió i, per això, manté la porta oberta i forçarà que els sis mesos d’inhabilitació es consumeixin abans de la presentació de la llista electoral definitiva.

Sigui com sigui, Venturós ha assegurat, en declaracions a l’Aquí Berguedà, que “la CUP està farcida de persones més que vàlides per afrontar el paper d’alcaldable i, si així ho considera la ciutadania, el d’alcalde o alcaldessa”. L’actual batllessa de la ciutat creu que és “un error” personalitzar una candidatura i considera que “la veritable fortalesa d’una llista de la CUP ha de ser la llista en conjunt, més enllà de qui vagi al capdavant”. De moment, impera la prudència: “És molt d’hora per pensar en això”.

X