El reciclatge als nou municipis del Berguedà que ja han implantat el porta a porta supera el 70% en només una setmana

Grans dades de l’inici del porta a porta al Berguedà. En només una setmana, els municipis del Baix i l’Alt Berguedà que ja han iniciat el nou model de recollida (Bagà, Guardiola, La Pobla, Sant Julià, Cercs, Gironella, Casserres, Olvan i Puig-reig) han passat de rondar el 30% de recollida selectiva a superar el 70%. El Consell Comarcal i l’empresa Spora, coordinadora de la implantació, han presentat les dades dels primers dies de recollida amb una conclusió clara: “La gent té ganes de fer-ho bé”.

La cap de projecte d’Spora, Laia Valenzuela, ha detallat que, en els primers set dies, s’ha recollit 33.170 quilos de fracció orgànica (un 44% del total de residus), 11.760 quilos d’envasos (un 15% del total), 8.240 quilos de paper i cartró (un 11%) i 22.910 quilos de resta (un 30%). Tot plegat, doncs, confirma que els nou municipis han reciclat un 70% dels residus que han generat, tot i que en aquests percentatges hi falta la recollida de vidre i les deixalleries. Valenzuela creu que, amb aquestes dues fraccions afegides, s’arriba al 75-80%.

A més, l’empresa Spora ha assegurat que el volum total de residus, uns 76.000 quilos en el conjunt dels nou municipis del porta a porta, és força similar al que generaven abans del porta a porta. La diferència, explica Valenzuela, és que abans bona part dels residus anaven a parar al contenidor del rebuig i ara es recicla.

La cap de projecte ha reconegut que hi ha un petit percentatge de fuga, és a dir, gent que va a llançar les escombraries a municipis propers on encara hi ha contenidors de rebuig. Ara bé, ha explicat que és un fet habitual i que, de cara a les properes setmanes –sobretot, amb la implantació a Berga- aquest percentatge passarà a ser encara més petit.

X