Guardiola de Berguedà, Cultura

Una orquestra d’immigrants i refugiats d’arreu del món tanca el festival Convivium al Monestir de Sant Llorenç

Una orquestra d’immigrants i refugiats d’arreu del món tanca el festival Convivium al Monestir de Sant Llorenç

Un concert de músics immigrants i refugiats d’arreu del món, però especialment de la mediterrània. Aquesta és la proposta de Civitas Cultura per tancar el festival Convivium al monestir de Sant Llorenç, de Guardiola de Berguedà. Sota el nom d’Orpheus XXI, el creador cultural Jordi Savall ha format una orquestra a base de persones demandants d’asil, en un projecte social inèdit al país. El monestir acollirà l’actuació aquest dissabte, 27 d’octubre, a les 7 de la tarda.

A hores, d’ara Civitas gairebé ha exhaurit el centenar d’entrades que va posar a la venda (les poques que queden, AQUÍ). Malgrat tot, els gestors del monestir tenen un pla B: el mateix dissabte vendran entrades a preu rebaixat (5 euros) a taquilla per a aquelles persones que s’hagin quedat sense però vulguin escoltar l’orquestra. L’espai del públic està completament ocupat, però Civitas habilitarà 40 noves places a l’església de dalt perquè la gent pugui escoltar l’audició, malgrat no poder-la veure.

L’any 2016 Savall va començar a treballar en el projecte amb l’objectiu de permetre la integració de músics professionals refugiats i immigrants, i de transmetre la diversitat cultural a través d’una proposa musical. L’orquestra ha fet una gira per Europa en els darrers mesos i actualment són a Catalunya. Mentre fan aquesta gira, els músics tenen formació i la possibilitat d’integrar-se a la societat fent el seu ofici.

El president de Civitas Cultura, Toni Puig, ha explicat en roda de premsa que els gestors de l’activitat cultural al monestir de Sant Llorenç van ser “uns dels primers en tocar la porta de Jordi Savall” per poder gaudir d’Orpheus XXI. Puig no ha volgut parlar de números, però sí que ha assegurat que “l’esforç econòmic que ha fet Civitas és més que justificat”.

El president de l’entitat també ha recalcat que l’espectacle Orpheus XXI encaixa molt amb el festival Convivium, que des del maig posa l’èmfasi en la convivència a través d’espectacles culturals. “El drama dels refugiats i els immigrants no és fàcil de tractar però hi hem de buscar una solució, com a país i com a continent”, ha dit Puig. A més, ha recordat que antigament el monestir havia tingut un hospital que acollia tots els hostes amb el lema: “Els hostes, igual que Crist, s’han rebre”. Puig ha canviat el lema per adaptar-lo als demandants d’asil: “Qualsevol refugiat o immigrant, sigui d’on sigui, l’hem de rebre”.

Primer hivern amb calefacció

El monestir afronta el primer hivern amb calefacció. L’alcalde de Guardiola i flamant nou president del Consell Comarcal, Josep Lara, ha anunciat que ja hi ha tota la instal·lació feta i només queda pendent fer les proves pertinents, abans de posar-la en marxa. Es tracta d’una calefacció per terra, que proporciona calor des del sól i escalfa uns 2 metres: “Per a un espai tan alt com aquest, és la millor decisió que podíem prendre”.

La Diputació ha invertit 267.090 euros en portar calefacció al monestir de Sant Llorenç. L’actuació s’ha fet en els darrers mesos i complementa la primera fase d’obres, realitzada durant l’any 2016 i encarada a la construcció dels edificis annexos per a les instal·lacions i els serveis sanitaris del monestir.

La seva arribada obre un gran ventall de possibilitats als gestors de l’equipament. “Passar els hiverns aquí era complicat perquè, quan entrava el fred, costava molt que marxés”, ha explicat Toni Puig. Ara, en canvi, Civitas està disposada a fer un salt important gràcies a les noves prestacions del monestir i promet novetats importants de cara al 2019: “Ens hem convertit en un pol cultural al Berguedà, però ara cal que fem el salt a Catalunya i ens consolidem com un centre cultural de primer nivell de país“.

Ajuntamen de Guardiola de Berguedà Civitas Cultura Josep Lara Monestir de Sant Llorenç Toni Puig

Estic amb tu

Comentaris