La fibra òptica arribarà a Cercs per la C-16 aquest desembre i trepitjarà la Cerdanya el 2020

El conseller Puigneró, en ple desplegament de fibra òptica a la C-16 al Berguedà, l'any 2018. MARC CANTURRI

La fibra òptica arribarà al nucli de Cercs aquest desembre. El Govern de la Generalitat ja treballa en el tram de 5 quilòmetres de xarxa que unirà Berga i Cercs a través dels vorals de la C-16. Fins ara, la xarxa pública fibra òptica s’acabava a Berga i, per tant, tot el nord de la comarca i la Cerdanya quedaven fora d’abast.

El conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha visitat aquest dilluns les obres i ha anunciat que l’objectiu del Govern és arribar a Puigcerdà per l’eix l’any 2020. De moment s’han invertit 219.000 euros en el tram Berga-Cercs però la Generalitat preveu invertir uns 2,5 milions d’euros per resseguir els 44 quilòmetres de xarxa entre Berga i Puigcerdà.

puignero-c16

La voluntat del Govern és disposar de punts de connexió neutres de fibra òptica, al servei de les operadores, a totes les capitals de comarca catalanes l’any 2020. Actualment, ja hi ha 29 capitals connectades i 4 més en fase de desplegament. Per tant, en queden 9 per connectar i una d’elles és Puigcerdà. D’aquest objectiu d’arribar a la Cerdanya, se’n beneficiaran els municipis de l’Alt Berguedà a través de la C-16, com ara Guardiola de Berguedà o Bagà.

La Generalitat acosta la fibra als municipis a través de la C-16 i, a partir d’aquí, entren en joc les administracions que siguin propietàries de les carreteres secundàries, és a dir, la Diputació, el Consell Comarcal i els ajuntaments. Aquestes administracions han de fer possible que la connexió arribi a tot el terme municipal de cada poble.

De fet, al Baix Berguedà ja hi estan havent aquests primers moviments entre administracions. La Diputació de Barcelona ja treballa en un projecte que farà arribar la fibra a 55 municipis de tota la demarcació i que aquest 2019 connectarà l’Espunyola, Santa Maria de Merlès, Viver i Serrateix i Casserres.

fibra-cercs-c16-1

A l’Alt Berguedà, l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha anunciat que l’Ajuntament cercorí ja té sobre la taula un projecte per acostar la fibra òptica als quatre nuclis que té el municipi. “És el que la gent ens demana i no podem mirar cap a una altra banda”, ha assegurat.

A banda, el president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola, Josep Lara, ha recordat que el projecte del Govern lliga molt amb el desplegament de la fibra òptica pels 31 municipis que s’està treballant des del Consell. L’ens comarcal ja té un avantprojecte de la actuació, que fixa una inversió de 9 milions d’euros per desplegar la fibra per tota la zona. Les primeres actuacions per materialitzar aquest entramat seran el 2019.

Per acabar, el conseller Puigneró ha dit que és un projecte de país: “Alguns partits al Parlament ens acusen d’estar preocupats per fer República i prou. Això és fer República digital, és a dir, permetre a tots els ciutadans del país accedir a les infraestructures digitals en igualtat de condicions”.

fibra-cercs-c16