La Diputació acostarà la fibra òptica a cinc pobles del Baix Berguedà a través de vorades a la carretera

La Diputació de Barcelona acostarà la fibra òptica als nuclis de Casserres, Viver i Serrateix, l’Espunyola i Santa Maria de Merlès, i a una petita part del terme municipal de Puig-reig. Ho farà a través de vorades d’un metre d’ample que es construiran al llarg de 29 quilòmetres de carreteres secundàries i suposaran una inversió de més de 2,2 milions d’euros a la comarca. Un cop finalitzada l’obra, la fibra òptica estarà a disposició de ser utilitzada per a més de 6.500 persones del Baix Berguedà.

El cablejat afectarà bàsicament quatre trams de carretera: des de la sortida de la C-16 Navàs Centre fins a Viver i Serrateix, des de la rotonda de Cal Blau (Gironella) fins a Casserres i des de Casserres fins a l’Espunyola, i des de Puig-reig fins a Santa Maria de Merlès. La Diputació portarà la infraestructura fins als nuclis urbans però el desplegament per la resta del terme municipal correspon als ajuntaments, malgrat que l’ens provincial ja treballa treballa en l’assessorament de municipis com l’Espunyola o Viver i Serrateix, farcits de cases disseminades.

Les obres es divideixen en dues parts clarament diferenciades: la construcció de les vorades a les carreteres i la instal·lació dels tritubs, que correspon a la Diputació; i la instal·lació del cablejat, que portarà a terme els tècnics del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat de Catalunya.

La primera part -les vorades i els tritubs- preveu estar enllestida a finals d’any, mentre que la segona part es desenvoluparà al llarg dels primers mesos de 2019. “En un any, hauríem de tenir-ho tot enllestit”, ha assegurat el diputat d’Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, aquest dimecres a Berga. El diputat ha recalcat, a més, que no es preveu tallar cap carretera durant les obres: “Hi haurà pas alternatiu de vehicles sempre que sigui necessari, però en cap cas ens plantegem tallar cap via”.

Carreteres intel·ligents, a la vista

Fàbrega ha afirmat que fer passar la fibra òptica per la vora de la carretera dona “un ventall de possibilitats infinit”. La llei de carreteres no permet a la Diputació utilitzar les seves vies patrimonials per fer-hi passar altres serveis, però sí que permet aprofitar les vorades per portar el cablejat de la fibra òptica als municipis.

Per al diputat, les vorades faran realitat tres objectius en matèria d’infraestructures i mobilitat: millorar la seguretat en carreteres que no són prou amples i caminar cap al repte de la ‘sinistralitat 0’, optimitzar els recursos públics i aprofitar les noves vorades pels tritubs de banda ampla i crear SmartRoads (carreteres intel·ligents).

Fàbrega ha posat èmfasi en aquest últim objectiu i ha anunciat que posaran sensors a les carreteres que tinguin fibra òptica. Això els permetrà controlar tota mena d’aspectes del trànsit: des del nombre de cotxes que passen per la via cada dia, o els punts de la jornada en què hi ha un trànsit més dens, fins a la presència de porcs senglars al mig del traçat, entre molts altres exemples.

fabrega

Una fibra òptica pública

La Xarxa Local de Carreteres permetrà el desplegament de la fibra òptica pública pels cinc municipis del Berguedà esmentats abans. Però, què vol dir pública? Doncs que la Diputació de Barcelona en serà el gestor i, d’entrada, no dependrà de cap operador a l’hora d’acostar-la al ciutadà. Els operadors, per la seva banda, podran utilitzar la infraestructura per fer-hi passar els cablejats, sempre i quan l’ens hi doni el vistiplau i no malmeti l’entramat públic.

Demanda recurrent dels alcaldes

Tant Jordi Fàbrega com el diputat d’Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació, Joan Carles García Cañizares, s’han reunit aquest dimecres al matí amb el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, i els alcaldes i alcaldesses afectats pel desplegament de la fibra òptica pública a través de les vorades.

Després de la reunió, David Font ha recalcat que el desplegament de la banda ampla per tota la comarca és “una de les grans demandes i necessitats dels alcaldes” i, prova d’això, és que és un dels temes recurrents en cada Consell d’Alcaldes.

En aquesta línia, Fàbrega ha explicat que el desplegament per les carreteres del Berguedà que són titularitat de la Diputació és només la primera fase d’un projecte d’envergadura. La segona fase, ha dit, se centrarà en les vies de la Generalitat de Catalunya i té un objectiu clar: portar la banda ampla a tota la comarca i complir el repte de la Unió Europea d’acostar la fibra òptica a tots els ciutadans abans que acabi el 2020. “Una persona que viu a Sant Jaume de Frontanyà ha de tenir el mateix accés a les noves tecnologies que una persona que viu a Barcelona”, ha conclòs el diputat.

font-fabrega