Un pessebre natural particular, l’obra d’art de cada Nadal a Montmajor

Mil quilos de terra i sorra, desenes de cases fetes a mà, un centenar i mig de figures, aigua en moviment i 60 anys de tradició. El Marcel·lí Casas fa més de mig segle que construeix un pessebre natural a Montmajor. Ho fa perquè li agrada però, amb els anys, el seu pessebre s’ha convertit en un reclam per a bona part del poble. El construeix cada desembre a la planta baixa de casa i l’hi deixa fins el febrer. Durant aquests mesos, veïns, turistes i gent de tota la comarca li toquen el timbre per poder-lo veure.

Els primers Nadals el feia a la seva botiga, a Cal Casas; després va fer la mili al Sàhara espanyol i durant aquesta època va haver d’aparcar el pessebre; quan va tornar, se’n va anar a viure en un pis petit i no tenia espai per fer-lo; però des que viu a la seva actual casa, a Les Alzines, el pessebre és indiscutible: “No és Nadal si no hi ha el pessebre a casa”.

Cada any és diferent. Els paisatges són el resultat del que li passa pel cap mentre fa el pessebre. No pensa en res real, excepte un any, que va decidir fer-hi el Pedraforca. Aquest Nadal el seu net, el Marc, li va suggerir que fes un pessebre del poble de Montmajor però va acabar descartant-ho: “És molt difícil. Per les muntanyes m’anava bé, però sempre hi vull posar aigua i el riu queda lluny de les cases de Montmajor”.

pessebre-natural-montmajor-2

Set dies d’inspiració

El Marcel·lí acostuma a fer el pessebre durant el desembre. En té prou amb una setmana. Aquest any el va començar just després del Pont de la Puríssima i el dia 18 ja l’havia acabat. Primer -explica- hi posa la terra i la sorra que durant l’any té al jardí: “A l’estiu hi planto carbassons i mongetes, i a l’hivern em serveix per fer el pessebre”. Per Nadal, utilitza uns 1.000 quilos de sorra i terra per donar forma a la seva obra d’art domèstica.

Quan té tot el material dins de casa, el modela per començar a crear el paisatge. Comença a imaginar per on passarà l’aigua, on hi haurà les cases, on posarà la molsa… I es posa a crear. Assegura que dissenyar el cicle de l’aigua i portar llum a les cases és el que més problemes li porta. La llum que hi ha a cada casa és individual i surt d’una ‘centraleta’ que hi ha sota el pessebre: “Gràcies a això, quan es fon una llum sé quina és i puc canviar-la al moment”. Però fer arribar la llum a cada casa i amagar els cables no és fàcil.

pessebre-natural-montmajor-5

El protagonisme de l’aigua

Tampoc és senzill preparar tot el cicle de l’aigua. Sota el pessebre, hi ha un dipòsit de 1.000 litres d’aigua que en rep i en deixa anar cada vegada que el Marcel·lí prem l’interruptor. Al final, el resultat s’ho val: els visitants queden bocabadats amb el molí hidràulic que s’erigeix com un dels protagonistes de la funció. Per al Marcel·lí, l’aigua és imprescindible cada Nadal: “Quan arriba el febrer i trec el pessebre, una de les coses que més trobo a faltar és el soroll de l’aigua cada cop que passo per l’entrada de casa”.

Però l’aigua no només fa bonic. El Marcel·lí engega el pessebre un cop al dia perquè, així, l’herba no s’acaba d’assecar mai. En tots aquests anys, aquesta humitat li ha portat més d’una sorpresa. A vegades, diu, s’hi han fet bolets i tot: “Al matí començaven a treure al cap, al migdia ja es veien ben clars i al vespre ja eren ben oberts”. Un cop fins i tot en va portar a un micòleg i li va confirmar que eren comestibles. Havia creat tot un ecosistema a la planta baixa de casa.

pessebre-natural-montmajor-4

Del Museu del Bolet al pessebre de casa

Els bolets, precisament, van servir al Marcel·lí durant molt de temps per ensenyar la seva obra d’art als turistes. Fins fa cosa d’un any, feia les visites al Museu d’Art del Bolet de Montmajor. “Venien grups i em deien que sabien que tenia un pessebre i que el volien veure”, explica.

Acabada la visita al museu, ell els obria les portes de casa i, a partir d’aquí, el fenomen del seu pessebre natural va créixer gràcies al boca-orella. A dia d’avui, centenars de curiosos –veïns i coneguts, però també turistes- li toquen la porta de casa cada Nadal per saber quina mena de pessebre ha inventat. I així fins a finals de febrer.

pessebre-natural-montmajor-3

pessebre-natural-montmajor-7

pessebre-natural-montmajor

pessebre-natural-montmajor-1

X