Berga enceta un any de record i condemna pel 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes

Aquest 2019 fa 80 anys que les tropes franquistes van entrar a Berga, entre moltes altres localitats. Per això, l’Ajuntament de Berga i la comissió per a la memòria històrica preparen un any farcit d’activitats de reivindicació. Les primeres seran aquest febrer, que serà probablement el mes més actiu. Hi haurà rutes guiades, cinema, teatre, conferències, literatura i, com a novetat, un homenatge especial a les víctimes del franquisme.

Una relació elaborada per la Generalitat de Catalunya detalla que a Berga es van produir fins a 193 judicis en època franquista. D’aquests, en 179 es van jutjar homes i en 14, a dones. L’Ajuntament de Berga ha recollit les dades d’aquests 193 judicis i ha anunciat que demanarà formalment a la Generalitat la seva anul·lació. Aquest tràmit el poden efectuar les famílies o les parts interessades. I l’alcaldessa inhabilitada, Montse Venturós, considera que “l’Ajuntament representa el poble i, per tant, s’hauria de poder personar com a part interessada”.

De moment es farà la petició al Govern, però la idea és acabar celebrant un ple extraordinari on s’entregui a totes les famílies dels represaliats el document que certifica l’anul·lació d’aquests judicis. “Serà la nostra manera de retre’ls homenatge i dignificar-los d’una vegada, després de tants anys”, ha assegurat Venturós.

Aquesta és una de les accions que l’Ajuntament de Berga contempla des dels despatxos, però a l’exterior també hi haurà nombroses iniciatives. Aquest febrer -tal com passa des de fa 4 anys- tornarà a anar dedicat a la memòria històrica, però amb la particularitat que enguany les iniciatives s’allargaran més mesos.

De moment, s’han presentat les activitats del febrer i la gran novetat és la descoberta d’una placa a les antigues escales de la presó en record de les persones que van patir la repressió franquista. Aquest acte, ha dit el regidor Ivan Sànchez, oferirà “més d’una sorpresa” però no es desvetllaran fins el mateix moment. Serà el 9 de febrer a les 6 de la tarda.

Altres activitats programades són la ruta guiada a càrrec d’Albert Cols (2 de febrer, 16:30h), la reproducció del film “El silencio de los otros” al teatre Patronat (3 de febrer, 18:30h), les representacions al teatre Municipal de ‘Rastres Argelers’ (9 de febrer, 21:30h) i ‘Memòria de les oblidades’ (17 de febrer, 18h) i les conferències a la sala Casino de Rosa Toran (16 de febrer, 18:30h) i Francesc Vilanova i Jordi Lladó (23 de febrer, 18:30h). El 24 de febrer també es parlarà del llibre ‘La Guerra Civil al Berguedà (1936-1939) Testimoniatges’ amb Daniel Montañà i Josep Rafart. I a partir del cap de setmana del 9 i 10 de febrer s’inaugurarà una exposició de Ramon Vinyes al Museu Comarcal.

memoriahistorica-berga-2019

“Aquí no commemorem res; aquí recordem”

El regidor Sànchez ha incidit en el caràcter reivindicatiu de totes les jornades en aquest any del 80è aniversari de l’entrada de les tropes: “Hi ha llocs on commemoren aquestes coses. Nosaltres no volem celebrar res, simplement ho recordem perquè no quedi en l’oblid. Recordem la barbàrie que aleshores va començar i una història que encara continua“.

En la mateixa línia, Montse Venturós ha recordat que l’Estat espanyol és “el segon estat del món en nombre de foses comunes” i que, en tot el territori, “hi ha 100.000 persones desaparegudes”. Per tot plegat, ha dit Venturós, “entenem que hi ha moltíssimes tasques a desenvolupar” i, precisament per això, l’Ajuntament de Berga hi vol posar el seu gra de sorra per quart any consecutiu.