Comença la rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons després d’anys d’espera

Aquest febrer han començat les obres d’adequació de la coberta de la Torre Nova de Cal Pons, a Puig-reig. L’estiu passat l’Ajuntament va aprovar treure a concurs l’actuació, però la intervenció no ha començat fins ara.

L’actuació requereix una inversió d’uns 208.000 euros que surten, a grans trets, del paquet comarcal de fons FEDER (uns 85.000 euros), d’un ajut de la Diputació de Barcelona (uns 50.000 euros) i una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat (58.000 euros). La part restant del finançament, al voltant d’uns 20.000 euros, són recursos propis que l’Ajuntament de Puig-reig invertirà.

https://twitter.com/AjPuigreig/status/1095972176749056001

És la primera actuació que es fa en molts anys a la Torre Nova de Cal Pons. L’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha explicat a l’Aquí Berguedà que “amb els anys, la torre i la resta d’equipaments de la colònia s’han anat degradant” i, per això, “cal posar fil a l’agulla” i “acabar amb aquesta tendència”.

Les obres a la Torre Nova es fan amb l’objectiu de rehabilitar l’espai perquè pugui acollir visites, conferències, convencions, reunions i tota mena d’actes culturals. L’alcalde de Puig-reig confia que en quatre mesos pugui estar enllestit i, per tant, que entre finals de maig i principis de juny s’acabi la intervenció.

Més a prop que mai d’un ajut del ministeri

L’1,5% cultural del ministeri de Foment del Govern espanyol podria deixar diners a la Torre Nova de Cal Pons en la convocatòria d’aquest any.

El 2018 l’Ajuntament ja va optar a la línia d’ajuts per a una segona fase d’actuacions de rehabilitació a la torre, però es va quedar a escasses dècimes de poder-hi concórrer. Aquest any el projecte s’ha millorat i ha passat el tall, de manera que hi ha “moltes possibilitats d’aconseguir finançament”, segons l’alcalde.

Aquesta segona fase ha de servir per actuar a les façanes i al tractament de tota l’estructura i costarà més de 400.000 euros. D’aquests, l’1,5% cultural del ministeri en cobriria 310.000, en cas que acabi sent concedit a Puig-reig. El municipi sabrà la resposta aquesta primavera.

Noves actuacions a Cal Pons

Aquest any el Consell Comarcal del Berguedà també s’ha acollit a la nova convocatòria d’ajuts FEDER. Hi ha presentat dos projectes comarcals que recullen propostes d’una desena de pobles de la comarca. En el primer projecte s’hi engloben 15 iniciatives relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica d’edificis, equipaments i serveis públics de la comarca; mentre que el segon és per a 11 projectes d’impuls de recursos patrimonials al voltant de la Via Blava del Berguedà.

En aquest últim hi ha tres accions per a la colònia de Cal Pons. Es tracta de la rehabilitació i condicionament de l’edifici Batan i de les Cardes, la millora paisatgística del Bosquet de Cal Pons i l’ampliació de l’enllumenat públic a la zona del bosquet.

Les expectatives per al Berguedà són bones, ja que en la darrera convocatòria dels FEDER la comarca ja va aconseguir gairebé un milió d’euros per a projectes de revitalització d’elements patrimonials. Precisament aquest últim precedent és el que fa possible que aquest febrer hagin començat les obres a la coberta de la Torre Nova de Cal Pons.

Ara, a més, l’Ajuntament de Puig-reig somia amb poder seguir intervenint a la colònia amb una nova injecció de diners procedents de fons europeus.