El Berguedà demana més de 3,2 milions d’euros en ajuts FEDER per invertir en 26 iniciatives

El Berguedà s’acull a una nova convocatòria d’ajuts FEDER amb dos projectes comarcals. En el primer s’hi engloben 15 iniciatives relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica d’edificis, equipaments i serveis públics de la comarca; mentre que el segon és per a 11 projectes d’impuls de recursos patrimonials al voltant de la Via Blava del Berguedà.

En total, són 26 iniciatives (15+11) amb un import total sol·licitat de 3.223.717,62 euros. El FEDER, en cas de ser concedit, suposa el 50% dels projectes, de manera que acabaria suposant una inversió total en la comarca de gairebé 6 milions i mig d’euros.

El Consell Comarcal ho ha aprovat aquest vespre en el ple ordinari del mes de desembre, poques hores després que el president, Josep Lara, en donés compte al consell d’alcaldes que s’ha celebrat a Montmajor. Tots els grups hi han votat a favor però Esquerra (ERC) ha fet un parell de reflexions. El portaveu, Eduard Coronado, ha demanat que es faci “un pla comarcal que beneficiï per igual a tots els municipis”, tot i que ha reivindicat la importància d’una convocatòria com la que avui s’ha aprovat.

El seu company de partit Josep Subirana ha afegit que “com a comarca tenim un problema si obrim una convocatòria per a accions sostenibles a 31 municipis i només se n’han presentat 10“. En la rèplica, tant el president, Josep Lara, com el vicepresident, Abel Garcia, han respost que “cada ajuntament decideix el que creu oportú”.

Quins projectes s’inclouen dins les dues candidatures comarcals?

Els projectes de la candidatura d’iniciatives per a l’estalvi i l’eficiència energètica en edificis, equipaments i serveis públics sumen un import total sol·licitat d’1.979.214,78 euros, i correspon al 50% del que seria la inversió total en els projectes. La candidatura del Consell estava oberta a tots els municipis de la comarca. A grans trets, són accions per a Gironella, Puig-reig, Avià, Guardiola de Berguedà i Vallcebre, a banda d’algun punt concret d’àmbit comarcal. Són aquestes:

Acció 1. Xarxa de calor i caldera de biomassa al municipi de Gironella.

Acció 2. Sistema de calefacció i producció d’aigua calenta sanitària mitjançant una xarxa de calor alimentada amb biomassa al municipi de Puig-reig.

Acció 3. Xarxa de calor de biomassa al CEIP Sta Maria d’Avià i Llar d’infants al municipi d’Avià.

Acció 4. Millora ambiental i eficiència energètica al Centre Cívic amb canvi de caldera i llumeneres al municipi de Guardiola de Berguedà.

Acció 5. Xarxa de calor alimentada amb biomassa per incorporar nous usos, edificis i fases al municipi de Vallcebre.

Acció 6. Instal·lació d’ACS amb energia solar tèrmica als vestidors del camp de futbol de Guardiola de Berguedà.

Acció 7. Generació solar fotovoltaica 1,1 MW al municipi d’Avià sota un model de participació ciutadana.

Acció 8. Millora energètica de l’enllumenat públic del municipi de Cercs.

Acció 9. Millora energètica d’un enllumenat públic al municipi de Cercs.

Acció 10. Reforma de l’enllumenat Públic al municipi de Gironella

Acció 11. Canvi de tubs fluorescents per leds al CEIP Sant Llorenç i Llar d’Infants al municipi de Guardiola de Berguedà.

Acció 12. Substitució dels vidres i fusteria exterior en l’edifici de l’Ajuntament de Puig-reig.

Acció 13. Reforma de l’Ajuntament i la millora dels tancaments practicables per estalvi energètic al municipi de Guardiola de Berguedà.

Acció 14. Canvi de tancaments en l’edifici de l’Ajuntament d’Avià.

Acció 15. Implantació del sistema porta a porta.

L’altra candidatura, per a impulsar recursos patrimonials al voltant de la Via Blava, suma un import total sol·licitat de 1.244.502,84 euros. També hi podien optar tots els municipis, però finalment només s’hi ha inclòs les accions d’aquells que ho han fet i s’han ajustat a les bases de la convocatòria. A grans trets, els projectes són de Bagà, Guardiola de Berguedà, Fígols, Cercs, Gironella, Montmajor i Puig-reig. Són aquests:

Acció 1. Restauració del Castell de Palau a Bagà.

Acció 2. Projecte d’estabilització i sosteniment de la Mina de Petroli de Riutort al municipi de Guardiola de Berguedà.

Acció 3. Itinerari exterior de la ruta del Cretaci del Centre d’Interpretació Dinosaures de Fumanya als municipis de Fígols i Cercs.

Acció 4. Remodelació de l’Església Vella de Santa Eulàlia al municipi de Gironella.

Acció 5. Millora dels tancaments de l’edifici: (BCIL) Torre de l’Amo de Viladomiu Nou al municipi de Gironella.

Acció 6. Projecte de consolidació del Pont Vell de Gironella.

Acció 7. Urbanització per a la creació del Parc i Mirador sobre el riu Llobregat a l’entrada sud de Gironella.

Acció 8. Adequació de la segona planta del Museu d’Art del Bolet per a activitats de divulgació del món del bolet al municipi de Montmajor

Acció 9. Rehabilitació i condicionament de l’Edifici Batan i de les Cardes per a “Centre d’Entitats” a la Colònia Pons al municipi de Puig-reig.

Acció 10. El Bosquet de Cal Pons, millora paisatgística i arranjament del camí d’accés a la Torre Nova de Cal Pons al municipi de Puig-reig.

Acció 11. Ampliació de l’enllumenat públic a la zona del Bosquet de Cal Pons i camí d’accés a la torre Nova al municipi de Puig-reig.

Els precedents esperonen: el Consell ja va guanyar més d’un milió d’euros FEDER fa dos anys

No és la primera vegada que el Consell Comarcal coordina una candidatura conjunta per als fons FEDER. El precedent més recent porta bons records a l’ens: a principis del 2017, el Consell va guanyar gairebé un milió d’euros en ajuts FEDER per revaloritzar el patrimoni industrial de la comarca.

Algunes accions beneficiades encara s’estan executant o ho faran en breu, com ara les reformes al Xalet del Catllaràs. D’altres, com la integració de la colònia de Cal Metre a Gironella, ja s’han tirat endavant. I d’altres, com la reconstrucció del teatre de Viladomiu Nou, encara no s’han iniciat, però la licitació està prevista per aquest 2019. En total, el fons FEDER assumeix el 50% dels projectes de manera que, un cop executat aquest pla de fa dos anys, suposarà una inversió total de gairebé 2 milions al Berguedà.