Surten a concurs les obres per adequar la coberta de la Torre Nova de Cal Pons

Nova millora a la Torre Nova de Cal Pons, de Puig-reig. El Consell Comarcal del Berguedà va aprovar ahir la licitació de les obres d’adequació de la coberta de la Torre Nova, que ha de permetre rehabilitar l’espai per tal que pugui acollir visites i actes.

L’actuació s’emmarca dins el projecte comarcal de millora del patrimoni que va ser subvencionat amb gairebé 1 milió d’euros del FEDER de la Generalitat, a principis del 2017. Les obres a la Torre Nova tenen un cost de 200.000 euros, el 50% dels quals surten de la subvenció i la meitat restant de recursos propis.

Les actuacions incloses dins el FEDER van començar l’any passat amb el nou passeig de Cal Metre, a Gironella. La segona acció és aquest projecte de rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons i, al llarg del 2018, el Consell Comarcal preveu licitar les obres al Xalet del Catllaràs i les millores al tomb per la Nou de Berguedà, segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà el president de l’ens, David Font.

Altres reformes incloses dins el projecte subvencionat són la reconstrucció del teatre de Viladomiu Nou o la creació de la Ruta de l’Aigua del Llobregat. Font ha explicat que Consell Comarcal i ajuntaments tenen fins l’any 2020 per executar les obres i beneficiar-se dels ajuts FEDER. De moment, tot va sobre el calendari previst però, si es necessités més temps, es podria demanar una pròrroga de dos anys que allargaria fins l’any 2022 el període d’execució permès.

Un projecte aparcat fa 4 anys

L’any 2014 l’Ajuntament de Puig-reig ja va ajornar la rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons per manca de finançament. Era un dels projectes marcats pel mandat passat però no es va poder materialitzar. El cost de l’obra pujava a 700.000 euros perquè, a banda de les millores a la coberta, també contemplava reforçar fonaments, la façana, fer treballs de fusteria i noves instal·lacions interiors.

L’Ajuntament de Puig-reig també comptava amb el 50% del cost cobert a través d’un fons FEDER però no disposava de la meitat dels diners restants i va haver de descartar l’actuació. Ja aleshores l’alcalde del moment, Antoni Clement, va mostrar la voluntat municipal d’intervenir en la teulada per evitar que es degradés més, ja que era -i és- “l’element més problemàtic” de l’element patrimonial. Ara, quatre anys més tard, s’executarà l’esperada primera actuació a la Torre Nova.

A banda, en aquests quatre anys, la colònia de Cal Pons ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Fa uns mesos, l’actual alcalde Josep Maria Altarriba, explicava en roda de premsa que el segell havia de servir per “facilitar les coses quan el consistori necessiti suport econòmic per restaurar la colònia”. Casualitat o no, comencen a arribar les millores.

X