La Generalitat demana suport al Berguedà per vestir la candidatura olímpica Pirineus-Barcelona

La Secretaria General de l’Esport vol que el Berguedà s’impliqui en la candidatura olímpica Pirineus-Barcelona per als jocs del 2030. El Secretari General, Gerard Figueras, ha presidit avui la primera taula de debat entre els agents comarcals implicats, al monestir de Sant Llorenç, i ha estés la mà a treballar per vestir la candidatura en els propers mesos.

Figueras ha demanat al Berguedà que presenti propostes per enriquir uns hipotètics jocs en l’àmbit de la mobilitat, la sostenibilitat i el respecte al medi ambient, l’esport i la promoció turística. En la reunió hi han participat polítics, empresaris, representants de clubs esportius i, fins i tot, dos esportistes d’elit: Ivan Camps i Clàudia Sabata. També hi era la diputada d’Esports, Maite Fandos.

Des del Consell Comarcal, el conseller d’Esports, Abel Garcia, ha explicat que “el treball começa avui” i ha destacat que “no s’ha proposat res perquè volem començar amb un full en blanc” per tal que sigui la comarca que cuini la candidatura des del minut 1.

D’altra banda, Garcia ha assegurat que la taula de debat és “màximament transversal” i inclou “tots els agents necessaris per representar tota la comarca”. Ahir, dimecres, al ple ordinari de març, la CUP li va retreure que no convoqui també a associacions ecologistes com ara Salvem Coll de Pal.

La candidatura es farà oficial aquest any

Gerard Figueras ha avançat el calendari que té en ment la Generalitat per preparar aquests jocs. De moment, aquest estiu el Comitè Olímpic Internacional té previst anunciar quina serà la seu dels jocs anteriors, els del 2026. A partir de la proclamació, els candidats per al 2030 podran fer oficial que hi aspiren. Aquesta és la intenció de la Secretaria General de l’Esport, que vol esperar que se celebrin les eleccions municipals, estatals i europees per, després, “tornar a refermar el compromís per aquest projecte”.

Figueras ha recalcat que “hi ha consens per tirar endavant la candidatura” i que “no perilla si hi ha un canvi de color polític al Govern”. Entre el 2019 i el 2023, la candidatura Pirineus-Barcelona haurà de nodrir-se d’arguments que li permetin arribar al dia de l’elecció amb opcions de guanyar. L’estiu del 2023 es preveu que el COI anunciï la seu dels jocs d’hivern del 2023. “Tenim temps per fer les coses bé”, ha conclòs Figueras.