Neix Primàries Berga, una candidatura per a les eleccions municipals per forçar la unió dels partits independentistes

Una trentena de ciutadans de Berga van posar en marxa el procés per presentar una candidatura a les eleccions municipals del 26-M a la capital del Berguedà. S’autoanomenen de manera provisional Primàries Berga, dins el moviment Primàries Catalunya, que el filòsof i polític Jordi Graupera va impulsar fa uns mesos a Barcelona per integrar totes les forces independentistes en una mateixa candidatura.

A Berga, aquesta primera trobada es va fer a l’Hotel Berga Park aquest mateix dissabte i, segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, s’hi van poder veure persones vinculades a entitats i partits sobiranistes de la ciutat. La propera assemblea de Primàries a Berga, amb data encara per confirmar, servirà per escollir el consell electoral i la coordinació del grup.

Els objectius de Primàries Berga són els mateixos que els de Primàries Catalunya: “apoderar la ciutadania, assolir el màxim nombre de consistoris independentistes, promoure la regeneració democràtica, implementar el mandat de l’1-O i obtenir unes llistes transversals”. Per propiciar això últim, els candidats de Primàries a Berga seran escollits en votacions amb llistes obertes que definiran l’ordre de la candidatura municipal. En aquestes votacions hi poden participar tots els ciutadans empadronats a la ciutat i aquesta participació no implica cap lligam posterior a la candidatura.

Per fer possible aquest procés, Primàries Berga convida a tothom que comparteixi els seus objectius  i aspiracions a donar-se d’alta i/o oferir-se a ser candidat/ta a Primàries a través del portal web de Primàries Catalunya.

Els promotors d’aquesta llista defensen que “estem vivint uns moments històrics en què ens hi juguem molt però, malgrat tot, els partits sobiranistes estan desconcertats i dividits, i això desmotiva els ciutadans que volen un Estat per a Catalunya”. Per tot plegat, consideren que “aquesta desunió és suïcida davant un Estat que no té límits en el seu intent d’eliminar la revolta democràtica catalana”.

Toc d’atenció als partits

Volen “sacsejar el món polític” amb “un model fonamentat en les bases, els ciutadans i la màxima transversalitat per poder copsar els problemes reals de la ciutat”. A banda, esperen que el moviment “serveixi de toc d’atenció als partits que prioritzen els seus interessos egoistes en lloc dels del país” i que “ignoren el clam d’unitat i l’exigència d’implementar el mandat de l’1-O”.

Sobre Berga, el grup promotor del moviment creu que la ciutat “ha anat enrere en els darrers anys” i “necessita totes les mans per progressar”. Defensen “una Catalunya lliure i una Berga de benestar per a tothom, que torni a ser una ciutat de referència i que no obligui a ningú a marxar per manca d’oportunitats”.

La solució, diuen, és “que tots els ciutadans i ciutadanes insatisfets amb el funcionament de la política, els independentistes descontents amb els líders polítics i els berguedans preocupats amb la marxa de la ciutat es facin valer a través de Primàries a Berga”.