El ministeri de Foment assumeix el finançament del 15% de la restauració de la Torre de la Petita

El ministeri de Foment del govern espanyol completarà el finançament de la restauració de la Torre de la Petita, de manera que l’aportació de l’Ajuntament de Berga serà molt menor que la prevista inicialment. El projecte, elaborat des dels serveis tècnics de l’Ajuntament de Berga, ha estat un dels 14 escollits d’arreu de Catalunya: el ministeri assumirà el 15% del pressupost total de la restauració, que s’enfila a uns 214.000 euros. En números, acaben sent uns 32.000 euros procedents del programa de l’1,5% cultural de l’Estat que, sumats als 160.000 de subvenció de la Diputació de Barcelona, fan ascendir la xifra d’ajuts a més de 190.000 euros. L’Ajuntament de Berga completarà la resta, uns 22.000 euros.

L’alcalde accidental i regidor d’Urbanisme, Oriol Camps, ha destacat que el projecte sigui un dels 14 beneficiats d’arreu de Catalunya: “Entenc aquestes dues subvencions -la de la Diputació i la del ministeri- com un reconeixement a la qualitat del projecte, que es va fer íntegrament als serveis tècnics de l’Ajuntament durant dos anys”. Ara, diu Camps, queda licitar l’obra, que es podrà fer “amb tranquil·litat” i confia que la restauració es dugui  a terme durant aquest 2019.

Les obres a la torre tindran tres fases. Primer es consolidarà l’estructura i s’aturarà el deteriorament, i després es convertirà en un monument visitable, amb forjats interiors i baranes a la terrassa. A banda, l’actuació també preveu arreglar el camí d’accés a la torre.

El ministeri augmenta la inversió a Catalunya

De 3,8 a gairebé 5,6 milions d’euros. A banda de l’ajut cap a la torre de la Petita, el ministeri també finançarà part de la consolidació de les restes del Castell de Voltrera (Abrera). Són les dues úniques actuacions a la província de Barcelona. A Girona, Foment participarà en el finançament de la rehabilitació del Castell de Palol Sabaldòria, de Vilafant. A Lleida, els beneficiaris són Tàrrega, Torà i Vallbona de les Monges. I finalment, Tarragona és la província amb més projectes escollits: Aiguamúrcia, Alcover, Amposta, Montblanc, Móra d’Ebre, Riudecanyes, Solivella i la capital, Tarragona.

La torre nova de Cal Pons, fora dels ajuts

La nota negativa per al Berguedà és que les reformes a la Torre Nova de Cal Pons, a Puig-reig, han quedat fora dels ajuts de l’1,5% cultural un any més. L’Ajuntament de Puig-reig i el Consell Comarcal del Berguedà tenien l’esperança que en aquesta convocatòria la Torre Nova rebés un pessic del pressupost de l’Estat. En una trucada de l’Aquí Berguedà, l’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha assegurat que ha estat “tota una sorpresa” tornar a quedar fora i ha anunciat que hi presentaran al·legacions.

“Havien passat la primera selecció, a diferència de l’última vegada”, ha explicat a l’Aquí Berguedà el vicepresident del Consell Comarcal, Abel Garcia, que fa uns mesos va acompanyar l’alcalde de Puig-reig en una reunió amb la subdelegada del govern espanyol, Montse Garcia, per tractar el deute dels ajuts Miner, però també per posar sobre la taula la necessitat que la Torre Nova fos inclosa dins els beneficiaris de l’1,5% cultural. La reunió va ser “positiva”, però finalment Puig-reig ha quedat fora dels ajuts.

Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, aquest dijous al matí el Consell Comarcal del Berguedà s’ha posat en contacte amb els intermediaris del govern espanyol per demanar com ha quedat el tema de Puig-reig. Amb tot, el vicepresident, Abel Garcia, ha celebrat l’ajut que sí que ha estat concedit a l’Ajuntament de Berga.

X