La canalització de les aigües brutes de la Rasa dels Molins no s’iniciarà fins a l’estiu

La canalització de les aigües residuals de la Rasa dels Molins segueix als despatxos. Ha estat un reclam recurrent durant els últims anys. De fet, no és un problema d’aquest mandat sinó que s’arrossega des de la dècada dels 70. La zona no té xarxa de sanejament d’aigües brutes i es converteix en un autèntic clavegueram a celobert.

El cas és que a dia d’avui ja hi ha la certesa que l’esperada canalització tampoc quedarà enllestida abans que acabi l’actual legislatura. El projecte és als despatxos, passant les últimes traves burocràtiques, abans de sortir a concurs. El procés de licitació es preveu que s’allargui fins a finals de mandat i les obres, tres mesos. Així doncs, el final del túnel sembla ser a finals d’estiu.

En aquests quatre anys, l’Ajuntament ha aconseguit un ajut de la Diputació de Barcelona de Barcelona. De fet, aquest mateix ajut va provocar una enganxada entre la CUP i el principal partit de l’oposició, el PDeCAT-CDC, l’estiu passat. L’oposició va acusar el govern de tenir els diners per tirar endavant l’obra i no fer moviments per licitar-la. Per la seva banda, el govern de la CUP va dir que la Diputació havia notificat que li concedia l’ajut, però encara no havia procedit a fer l’ingrés.

Aleshores el govern treballava en resoldre una sèrie d’expropiacions per poder licitar les obres i, segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà l’alcalde accidental, Oriol Camps, a dia d’avui, gairebé 9 mesos després, encara queden per tancar “alguns serrells” d’aquestes expropiacions.

L’altra problema que ha endarrerit la licitació és la nova llei de contractes. La normativa dicta que s’ha de sol·licitar un informe de l’oficina de supervisió de projectes que verifiqui que compleix els requisits tècnics vigents. L’Ajuntament no disposa d’una oficina de supervisió pròpia però el Consell Comarcal del Berguedà, des de fa pocs mesos, sí. Per això, el consistori ha passat el projecte a l’ens comarcal perquè el validi i -segons ha explicat l’alcalde accidental- aquest tràmit ha endarrerit una mica més el calendari amb el que treballava l’Ajuntament.

El ple va aprovar intervenir a la Rasa dels Molins el 2016

El regidor Camps ha explicat en diverses ocasions que la CUP va haver de canviar el projecte que el govern anterior (CiU) va deixar fet per tal que passés el filtre de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Quan el va tenir enllestit, a mig mandat, el va sotmetre a aprovació inicial per Ple. Però, mesos més tard, l’ACA va presentar una sèrie d’esmenes que van propiciar el primer endarreriment important. La idea inicial era acabar les obres durant el 2016 i, a finals d’any, la previsió ja era començar les obres a mitjans de 2017 i tenir-les enllestides l’últim trimestre.

El 2017 va acabar i la canalització seguia encallada als despatxos. Fins que a mitjans del 2018, l’Ajuntament va anunciar que havia rebut una subvenció de més de 200.000 euros de la Diputació que cobria el 100% del cost de la canalització. D’aquest anunci en va derivar el frec a frec entre la CUP i el PDeCAT-CDC sobre l’ingrés o no dels diners.

Ara, nou mesos després, el govern de Berga confia poder iniciar el procés per licitar l’obra en qüestió de dies amb la idea d’adjudicar l’actuació a una empresa abans que finalitzi el mandat. D’aquesta manera, les obres començarien a l’estiu i la part de canalització més visible a ulls de la població -la que ha de passar pel pati de l’Escola Xarxa- no suposaria cap afectació per a l’alumnat, que estarà de vacances.

X