Editen un llibre sobre Sant Salvador de la Vedella per “recordar i no oblidar” la desaparició del poble

Un llibre per rememorar la desaparició de Sant Salvador de la Vedella i la creació de Sant Jordi de Cercs. Un llibre per mantenir aquest record per sempre més. Un llibre escrit per Josep Ramon “Pepito” López, un dels veïns que ho va viure en primera persona. Un llibre que és el resultat de mesos i mesos de recerca històrica i de xerrades amb protagonistes. Sant Salvador de la Vedella. La força d’un poble ja és una realitat i aquest dimarts ha estat presentat pel seu autor, el Pepito, la presidenta de l’Àmbit de Recerques del Berguedà, Rosa Serra, i l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, a l’Ajuntament cercorí.

La idea d’escriure el llibre neix l’any 2016, durant la preparació dels actes del 40è aniversari de la desaparició del poble que va quedar sota el pantà de la Baells. “La gent que ho va viure s’anaven fent grans i morien, i hi havia la necessitat de deixar constància de tot el que va passar aleshores”, explica l’alcalde, Jesús Calderer. Entre d’altres iniciatives, Òmnium Cultural va impulsar un documental que, segons el batlle, “va ajudar a tancar ferides perquè la gent s’ho mirés tot d’una altra manera”. El llibre del Pepito també va en aquesta línia.

“La gent sabia que havia de marxar, però molts desconeixien la feina que es va haver de fer per arribar a aquell moment”, explica l’autor. Pepito López defineix l’obra com “un llibre d’emocions i patacades”, format per “la visió de tots els agents” que van intervenir en la mudança col·lectiva més tràgica de la història del Berguedà. Per exemple, l’autor explica que ha reflectit les aportacions dels arquitectes que van projecte el nou poble, Sant Jordi, o fins i tot dels infants d’aleshores que ara “recorden molt bé tot el que va passar”.

Des de l’Àmbit de Recerques, Rosa Serra s’ha desfet en elogis cap a la figura de Pepito López: “És un goig treballar amb una persona com ell. No podia quedar malament de cap manera”. I ha recordat que “el pantà va canviar la vida de molta gent”, tot justificant la idea d’editar un llibre per deixar-ne constància.

En tota, se n’han fet 600 exemplars i es podran adquirir en diverses llibreries de Sant Jordi, Cercs i Berga. Serà a Cal Meliton (Sant Jordi), el Museu de les Mines de Cercs i la Merceria de la Feli (Cercs), i la impremta Casals, la llibreria Huch, els Quatre Cantons i Graffiti Llibreria (Berga).

X