Òmnium Cultural estrena un documental sobre la lluita de Sant Salvador de la Vedella quan es va fer el pantà

Òmnium Cultural treu a la llum aquest desembre el documental A prop de Casa, una projecció sobre la lluita dels habitants de Sant Salvador de la Vedella quan es van negar a desaparèixer sota les aigües del pantà de la Baells. El documental s’emmarca dins el projecte Lluites Compartides, queu vol posar en valor les lluites dels catalans per tirar endavant millores socials, culturals i polítiques en els darrers 50 anys.

El Berguedà ha escollit Sant Salvador de la Vedella per destacar la unió i la lluita dels salvadorencs que, liderats per l’aleshores alcalde Ignasi Camps, van ser capaços de constituir un patronat i construir el nou poble de Sant Jordi a l’altre costat de la vall del Llobregat, en un lloc més elevat i assolellat.

El documental ha aprofitat el guió de l’exposició que ha fet Òmnium en els darrers mesos i que es va inaugurar el juliol passat a Sant Jordi. Es tracta d’una producció de Pi3b, sota la direcció de Jaume Duran i conduït pel periodista berguedà Pere Gendrau. La producció també compta amb el testimoni de diverses persones que van viure en primera persona aquesta lluita. El finançament ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Cercs i la Diputació de Barcelona.

El documental es projectarà a Bagà, Berga i Gironella els dies 2, 3 i 9 de desembre, respectivament. Cada projecció començarà amb intervencions de testimonis i altres persones que han participat en el projecte.

X