Cadires numerades ocupen places de Berga per visibilitzar el malestar de l’escola pública: “Els nens no són números”

Continua el malestar a l’escola pública de Berga. Avui es compleix una setmana de reivindicacions pel possible tancament de la segona línia de P-3 a l’Escola de Sant Joan. Des d’aquest dimecres, pares, mestres i alumnes de Sant Joan han omplert diverses places de Berga amb cadires d’escola numerades. Representants del moviment han explicat a l’Aquí Berguedà que la performance vol reivindicar que “els no són números”.

En total, hi ha hagut 56 preinscrits entre l’Escola de Sant Joan i l’Escola de Santa Eulàlia. Però el problema principal s’ha originat a Sant Joan, on n’hi ha hagut 28 però el departament els ha comunicat que no els donaran la segona línia. Ensenyament al·lega que, en el còmput general de la ciutat, no hi ha prou nens per a 4 línies.

El topall màxim d’alumnes per classe és de 25. L’any passat l’Escola de Sant Joan va rebre 20 inscripcions: “No podíem dir res. Vam callar i van entendre que després de molts anys només tindríem una línia de P-3”. El cas és que, aleshores, el mateix departament d’Ensenyament va dir a l’escola que, si el proper curs superaven les 27 preinscripcions, tindrien dues línies de P-3. Des de l’estiu passat, l’escola ha impulsat accions de dinamització i promoció de l’escola per intentar atraure famílies de cara al curs que començarà el setembre. Finalment, han tingut 28 preinscripcions.

Tenint en compte la ràtio de 25 alumnes per classe, a Sant Joan li pertocarien dues línies. Però el departament es nega a donar la línia perquè, si manté les dues de Santa Eulàlia -amb una preinscripció lleugerament superior- i deixa Sant Joan amb una de sola, oferta 75 places i encara en queden 19 de vacants.

Els pares, però, se senten “enganyats i abandonats” i consideren que la Generalitat ha de fer més esforços per a l’escola pública. “Potser és hora que abaixem les ràtios i fomentem classes amb menys alumnes per mestre”, lamenten. Entenen que el tancament propiciarà una classe de 25 alumnes a Sant Joan i evidencien un desavantatge respecte la resta d’escoles. A més, retreuen que el tancament de la segona línia ha anat lligat a retallades de personal que agreugen la situació.

El moviment en defensa de l’escola pública també posa de manifest que, als 28 preinscrits, s’hi han de sumar els nens que tinguin Sant Joan com a segona opció i no hagin entrat a la primera. A banda, recalquen que Sant Joan acull cada any molts alumnes de matrícula viva, és a dir, infants que s’enganxen a mig curs. Aquesta fornada que al setembre començarà P-3 ja no podrà acollir alumnes de matrícula viva perquè està al límit de la seva capacitat. Sense anar més lluny, aquest any l’Escola de Sant Joan ha tingut 20 casos de matrícula viva.

WhatsApp Image 2019-05-22 at 20.04.28

Per tot plegat, aquesta és la setena nit que dormen al centre. Ho fan per pressionar la Generalitat i no pararan fins que el departament hi posi solució. De moment, tenen el suport de tots els candidats a l’alcaldia de Berga, excepte el de Ciutadans, a qui no han pogut localitzar. Els consta que s’estan movent per fer pressió a la Generalitat i, de fet, el debat electoral de l’Aquí Berguedà va servir per constatar que els alcaldables s’estan coordinant per pressionar en diferents línies a Barcelona i a Madrid.

Les famílies entenen que el moviment ha de ser liderat per l’Ajuntament de Berga, i el consistori entoma el repte. L’escola volia forçar una reunió abans de les eleccions municipals, però el departament ha emplaçat l’Ajuntament de Berga a una trobada a principis de la setmana vinent. Fins aleshores, les reivindicacions seguiran i les nits al centre, també.

X