Decidim Berga vol atorgar a la Valldan “una autonomia descentralitzada”, permetent que s’autogestioni el pressupost

Decidim Berga planteja dotar la Valldan de més autonomia. L’actual regidora del districte, Maria Antònia Ortega, ha explicat en roda de premsa que la intenció del seu nou grup, Decidim Berga, és atorgar a la Valldan “una autonomia descentralitzada”. És a dir, dotar-lo de pressupost però fer que se l’autogestioni en funció de les necessitats que tingui. Això, ha explicat, serà una prova pilot que en un futur es pot exportar a d’altres zones de la ciutat, si funciona.

La nova formació independentista ha avançat noves línies del seu programa aquest dimecres en una xocolatada a la plaça de Sant Joan. A banda del projecte per a la Valldan, el grup ha exposat la seva visió en temes com la seguretat, el comerç, l’ocupació i el turisme. A banda, Daniel Fàbregas, l’alcaldable, ha reiterat la seva aposta per instaurar la figura del “gestor públic”. Segons ha dit, “ha de valorar, acompanyar i escoltar els càrrecs electes” i “ha de tenir molt clar el funcionament de l’administració per assessorar els electes”. Tot i que en el debat de l’Aquí Berguedà, bona part dels candidats van discrepar amb ell, Fàbregas ha insistit que el gestor és “necessari” per millorar el funcionament de l’Ajuntament.

El cap de llista també ha lamentat que a hores d’ara hi ha més de 900 aturats a Berga i, per això, assegura que “calen projectes que afavoreixin en l’àmbit laboral”. Molt lligat en aquesta línia, Fàbregas vol treballar perquè s’obri una nova línia de Batxillerat a la ciutat. Tampoc ha passat per alt la problemàtica que envolta l’escola de Sant Joan: “Si perdem capacitat com està passant a la línia de P-3, no ens afavoreix en res”. El candidat, com la majoria d’alcaldables, està en contacte amb diputats al Parlament de Catalunya per fer pressió.

Un altre dels temes cabdals per al proper mandat, segons Fàbregas, és la seguretat. Després d’una reunió amb els agents de la Policia Local, considera que “tornar a dotar el cos dels agents que li corresponen ha de ser una prioritat”. I assegura que la infradotació actual “posa en risc la ciutat” i “provoca més incivisme”.

Pel que fa a salut, ha explicat que ell ja va ser part activa del traspàs de la Clínica de Vic a Hospital General i augura “imprevists”. En aquest sentit, considera que l’Ajuntament de Berga “ha d’estar molt a sobre de com es fa aquesta transició” i “ha de vetllar perquè sigui el més ràpida i eficaç possible”.

L’absència al debat de l’ACEB

Finalment, pel que fa a economia, Fàbregas va explicar els motius de la seva absència al debat de l’ACEB: “Crec que tots els votants haurien de tenir les mateixes oportunitats per escoltar totes les opcions, i allà no passarà”.

Amb tot, el candidat de Decidim Berga ha exposat les seves prioritats en l’àmbit econòmic. Són posar en condicions el polígon de la Valldan, pressionar per la posada en marxa del d’Olvan, crear un aparcament per al barri vell -malgrat que, si és al mercat municipal, coincideix que cal consensuar-ho amb els paradistes-, vetllar perquè Berga creixi en població i nombre d’empreses i convertir la Patum i Queralt siguin un reclam tot l’any. En aquest últim aspecte, considera que cal convertir la Casa de la Patum en un Centre d’Interpretació i Queralt en un Parc Natural. Finalment, també creu que s’han de millorar les connexions viàries amb capitals veïnes com Vic, Solsona o Ripoll.