La Policia Local de Berga pot quedar sota mínims d’efectius fins a mitjans del 2020

2019 complicat de gestionar per a la Policia Local de Berga. El cos patirà fins a quatre baixes per jubilació en un estiu. El 30 de juny s’acomiada la sergenta en cap, Fina Vizuete; a l’agost marxa un caporal; i al juliol i el setembre, dos agents.

Davant aquesta situació, l’Ajuntament ha planificat l’entrada de 2 caporals i quatre agents per cobrir totes les vacants abans de l’estiu. Ara bé, la situació es pot agreujar si els nous agents de Policia Local són novells en la professió i han de passar pel curs de 9 mesos a l’Institut de Seguretat Pública.

Malgrat haver guanyat la plaça, els agents no es podrien incorporar a la comissaria fins passats aquests 9 mesos de curs, és a dir, el juny del 2020. I aquestes absències, sumades a les quatre jubilacions previstes, poden deixar una comissaria sota mínims històrics.

Malgrat tot, i segons ha explicat a l’Aquí Berguedà la sergenta en cap, Fina Vizuete, ja s’està treballant per buscar solucions i per evitar passar “uns mesos encara més crítics del que han estat els últims anys”. De moment, però, la possibilitat existeix.

“En números vermells de personal”

Vizuete ha recalcat que la infradotació de la Policia Local de Berga no ve d’aquest any, sinó que és un mal endèmic a la ciutat. Va entrar al cos l’any 83 i explica que a mitjans dels 80 la Policia Local havia arribat a tenir 25 components. Ara la xifra ronda els 20 però podria acostar-se perillosament als 15 durant els propers mesos, si no es posa remei a les absències provisionals dels nous agents.

I com s’ha arribat fins aquí? Durant molts anys, l’Ajuntament no ha cobert les places del cos que s’anaven perdent, ja sigui per jubilacions, canvis de comissaria o motius personals. També és cert que les lleis de l’Estat li impedien incrementar plantilla i, sovint, no només això, sinó que l’abocaven a perdre efectius. I així, el cos va anar perdent efectius i, gairebé sense adonar-se’n, va cuinar un problema que ara esclata: l’envelliment.

Dels 21 components que hi havia l’any 2018 al cos, només 3 tenien menys de 40 anys. En canvi, n’hi havia 10 entre 41 i 50 anys i 8, entre 51 i 65.

X