Una botiga històrica del barri gòtic de Barcelona llança unes espardenyes dedicades a la Patum

Surten al mercat unes espardenyes inspirades en la Patum. La Manual Alpargatera, una botiga històrica del barri gòtic de Barcelona, ha creat ‘Berga’, un nou model de la seva marca d’espardenyes, ‘Barcemola!‘, inspirat en la festa per excel·lència al Berguedà.

Per fer aquest model, l’empresa ha comptat amb les fotografies de la berguedana Marta Pont. De totes elles, n’ha fet una selecció i ha escollit imatges dels salts de plens perquè “són molt característiques i la gent ho associa directament a la festa”. En declaracions a l’Aquí Berguedà, Joan Carles Tasies, de La Manual, ha explicat que també han optat per imatges més generals i identificatives de la Patum per “evitar triar-ne cap que fos massa centrada en un aspecte concret i exclogués la resta”.

Les espardenyes estan cobertes amb una imatge d’un salt de plens i compten amb un text a la part interior del taló: “Patum, Berga (Barcelona); Masterpiece of humanity’s intangible heritage“, és a dir, Obra mestra del patrimoni intangible de la humanitat. L’empresa assegura que és “un calçat ideal per descansar els peus després d’una festa com la Patum, o per recordar-la i promoure-la allà on anem“. I afegeix que “en cap cas hem creat una sabata per anar a Patum: és clarament un calçat per recordar la festa tot l’any”.

De moment, les espardenyes de la Patum només es poden comprar a la botiga del barri Gótic. Valen 49 euros. En les properes setmanes, però, l’empresa preveu habilitar la compra online. El preu pujarà una mica més perquè s’hi afegeixen els costos d’un intermediari.

IMG_0025

02590CFB-5DB2-486B-9F51-5C1BED093119

El precedent: unes espardenyes castelleres

No és la primera vegada que La Manual es fixa en les tradicions catalanes per fer un model d’espardenya. Fa uns mesos ja ho va fer amb el món casteller. En aquella ocasió l’empresa barcelonina va dissenyar una sabata que qualsevol casteller, fos de la colla que fos, es pogués posar.

Tant l’espardenya castellera com la patumaire responen a la voluntat de La Manual de sortir de Barcelona: “Catalunya té molts encants fora de l’àrea metropolitana. Hi ha moltes coses que, com a catalans, ens sentim nostres i una d’elles és la Patum“, ha dit Tasies. L’objectiu és “portar als peus les coses que més ens agraden de la nostra terra”.

Fa més de setanta anys que La Manual Alpargatera s’erigeix en ple barri Gòtic, al carrer Avinyó, on es va instal·lar per donar a conèixer els nous models d’espardenya que des del 1940 havien començat a fer al petit taller del carrer Brossolí amb l’idea de dur l’espardenya al mon de la moda. Van convertir el calçat de les classes catalanes més humils en part de la indumentària de la moda de l’època fins arribar a convertir-se en un dels comerços més emblemàtics de la ciutat. Ara és lúltim racó de la ciutat on es poden trobar espardenyes fetes allà mateix, l’única marca d’espardenyes “made in Barcelona” i l’únic taller tradicional d’espardenyes que queda a Barcelona.

X