Berga, Cultura

Berga, dividida en dos bàndols durant tot el cap de setmana

Berga, dividida en dos bàndols durant tot el cap de setmana
Marc Marginet (La Farsa), la regidora Roser Rifà i Òscar Garcia (Companyia de jocs l'Anònima). MARC CANTURRI

Han passat 179 anys de la derrota carlina a mans de l’exèrcit liberal encapçalat pel general Espartero, però la rivalitat entre els dos bàndols encara és present a Berga. La Carlinada arriba aquest cap de setmana a la capital del Berguedà per dividir-la en dos: carlins i liberals. És la quarta edició d’unes jornades que barregen història, cultura, jocs i esports per posar en valor el passat històric d’una ciutat, Berga, que es va convertir en la capital carlina de Catalunya l’any 1837.

Per fer-ho, s’han programat diferents activitats impulsades per les àrees de Promoció Econòmica i Joventut de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració de diverses entitats berguedanes. En aquest sentit, la nova regidora de l’Ajuntament de Berga Roser Rifà ha fet una crida a la participació animant a tothom “a ser carlí o liberal durant uns dies i fer que Berga torni a reviure una època que va marcar la història de la nostra ciutat”.

Sumar punts per aconseguir la victòria final 

Per quart any consecutiu, La Carlinanada comptarà amb un ampli ventall d’activitats esportives entre les que s’inclouen competicions d’handbol, bàsquet 3×3, vòlei i una cronoescalada ciclista. A més, també hi haurà combats de làser tag a l’entorn del barri vell, el tradicional concurs de coneixements ‘Berga o Barbàrie’ i una plantada de jocs infantils gegants d’arreu de món. Òscar Garcia, membre de la Cia. de Jocs l’Anònima, ha explicat que “l’entitat estrenarà uns jocs gegants que acabem de fer i que es podran veure per primera vegada durant La Carlinada”.

Un dels moments àlgids de la festa serà el recompte de punts, la proclamació del guanyador i la hissada de la bandera del bàndol vencedor. En l’última edició de la festa, la victòria va ser pel bàndol carlí i, per això, la bandera de color blau ha lluït a la Plaça de la Creu, al capdamunt del passeig de la Pau, durant tot l’any.

tasses-carlinada-2019

Visita guiada i actes musicals

Una de les novetats d’enguany serà la realització d’una ruta guiada per diversos espais del barri vell per copsar la història de les guerres carlines des de la perspectiva dels dos bàndols, la carlina i la isabelina. Marc Marginet, membre de l’Agrupació Teatral de La Farsa, ha explicat que “un dels incentius de la visita guiada serà que el públic podrà interactuar amb els personatges que van protagonitzar la Primera Guerra Carlina”.

A La Carlinada tampoc hi faltaran les actuacions musicals. La plaça del Forn serà l’emplaçament que acollirà els concerts gratuïts de Marcel Casellas i Pupil·les, que es faran a 2/4 de 12 de la nit. D’una banda, Marcel Casellas oferirà un concert de House Aborigen el divendres, 5 de juliol, mentre que el grup valencià Pupil·les realitzarà una actuació de rap dissabte.

Consulta totes les activitats de La Carlinada al Sortim, l’apartat d’agenda cultural de l’Aquí Berguedà.

Vull la nit! dona visibilitat a les dones 

La campanya ‘Vull la nit!’ serà present durant el concert de dissabte a la nit amb la instal·lació d’una carpa informativa i la realització d’un senzill repte per conèixer i descobrir dones de tots els temps que han estat rellevants en diversos àmbits de la societat com per exemple la cultura, la ciència o la política, entre d’altres. A més, les persones que superin el repte podran aconseguir un dels nous productes de marxandatge de la campanya, una xapa que inclou el logotip de ‘Vull la nit!’.

Comerços compromesos 

La Unió de Botiguers i Comerciants de Berga també s’ha afegit a la celebració de La Carlinada. Del 28 de juny al 6 de juliol, les compres realitzades als establiments adherits a l’entitat Bergacomercial tindran premi. Per cada compra, els consumidors rebran una butlleta de color blau o vermell que hauran de dipositar a l’urna instal·lada a l’Oficina de Turisme de Berga (C/ Mare de Déu dels Àngels, 7). El recompte de vots i el sorteig de vals de compra es farà el 6 de juliol, a la Plaça de Sant Joan, a 2/4 de 9 del vespre.

Participació i inscripcions

Per participar a les competicions esportives de La Carlinada caldrà inscriure’s prèviament al web de la festa o també es podrà fer presencialment fins a 30 minuts abans de l’inici de les activitats.

Tots els actes de La Carlinada són gratuïts i estan organitzats per l’Ajuntament de Berga i les entitats Handbol Berga, Associació Biciclista Senglars dels Rasos, CEB Vòlei Berga, Agrupació Teatral La Farsa, Cia. de Jocs l’Anònima i Berga Comercial.

Ajuntament de Berga carlinada carlins liberals

Estic amb tu

Comentaris