PeuSA MAig 2020

Política

Les agrupacions d’electors, amb la paella pel mànec al Consell Comarcal del Berguedà

Les agrupacions d’electors, amb la paella pel mànec al Consell Comarcal del Berguedà
Imatge d'un ple del Consell Comarcal d'aquest mandat. MARC CANTURRI

Pactar amb Junts per Catalunya o pactar amb Esquerra? Aquest és, des de fa setmanes, el dilema entre els 29 regidors d’agrupacions d’electors al Berguedà. Per primera vegada s’han unit com un únic grup per tenir representació al Consell Comarcal, i hi han aconseguit dues cadires. Les negociacions els han portat a una posició envejable: d’ells depèn el futur govern del Consell Comarcal.

Sobre la taula hi ha dues opcions, pactar amb Junts per Catalunya i el PSC o aliar-se amb Esquerra i la CUP. JxCAT i socialistes consideren que el govern d’aquest mandat ha funcionat, però no poden reeditar-lo sense el suport d’altres formacions o bé alguna abstenció. En canvi, Esquerra considera que cal un canvi de govern i volen liderar-lo: els republicans van aconseguir 6 consellers –un menys que JxCAT- i asseguren haver trobat molts punts en comú amb la CUP, que en té 3.

En aquest escenari, i a l’espera d’un posicionament clar de la CUP, l’espectre polític podria quedar dividit en tres: d’una banda, JxCAT (7) i PSC (1); de l’altra, ERC (6) i la CUP (3); i al mig, els electors, amb dos regidors que tant poden fer majoria amb JxCAT i socialistes com amb ERC i la CUP.

Tot això, sense contemplar les abstencions: si els electors s’abstenen, ERC i la CUP podrien governar en minoria; si la CUP o ERC s’absté, JxCAT i PSC també podrien governar sense el suport dels electors. Però aquestes opcions serien plans B.

Mentre les negociacions avancen, els partits ja han presentat els seus candidats a consellers a la Junta Electoral. Són aquests.

JUNTS PER CATALUNYA

Han parlat amb tots els grups.

El primer contacte va ser amb ERC, la segona força amb més representació. Ja d’entrada, Esquerra els va deixar clar que volien liderar un canvi de govern i que, per tant, descartaven un pacte amb ells.

No descarten pactes o acords amb cap de les altres formacions, tampoc amb la CUP.

Recorden que l’actual govern ha funcionat i reiteren bona sintonia amb els socialistes.

Hi haurà renovació de cares. Els candidats a consellers són l’actual president, Josep Lara (Guardiola de Berguedà), Lluís Vall (Gironella), Jordi Sabata (Berga), Araceli Esquerra (Puig-reig), Anna Maria Serra (l’Espunyola), Vicenç Linares (la Pobla de Lillet) i Jesús Calderer (Cercs).

PSC

L’assemblea comarcal del partit va escollir l’actual vicepresident del Consell, Abel Garcia, com a conseller del PSC per als propers quatre anys.

Només l’ha trucat Junts per Catalunya i està disposat a reeditar el pacte que ja ha permès governar aquests quatre anys.

Entén que qui ha de buscar aliats és la força més votada, és a dir, Junts per Catalunya, que és qui presidirà l’ens si el pacte arriba a bon port.

Se sent menystingut per la resta de forces, que ni tan sols s’han posat en contacte amb ell.

ERC

Han parlat amb tothom menys amb el PSC. És la línia vermella primordial que es marquen.

Volen un canvi de govern. I, per tant, la segona premissa és desbancar Junts per Catalunya. Descarten pactar amb Junts per Catalunya i volen la presidència.

No han arribat a acords ferms amb ningú, però sí que asseguren que han trobat molts punts en comú amb la CUP.

Han exposat el seu projecte als electors i estan pendents de la seva decisió.

Els noms que han presentat a la Junta Provincial són els de Josep Maria Altarriba (Puig-reig), Josep Subirana (Avià), Ramon Camps (Berga), Eduard Coronado (Castellar de n’Hug), Marta Puigantell (la Quar), Maria Carme Casals (Sant Julià de Cerdanyola). Alerten que hi podria haver algun canvi abans de la constitució del nou ple.

CUP

Han parlat amb Junts per Catalunya, Esquerra i una part dels regidors de les agrupacions d’electors.

Descarten qualsevol pacte amb el PSC per l’aplicació del 155.

Els consellers comarcals seran Ivan Sànchez (Berga), Sebastià Prat (Olvan), Isabel Escribano (Borredà) i Lluïsa Vilalta (Sant Jaume de Frontanyà). Escribano i Vilalta es dividiran el mandat: els dos primers anys serà consellera una i els dos últims, l’altra. La CUP tenia clar que volia un representant de cada poble i que volien evitar que Berga monopolitzés, malgrat ser conscients que té un pes comarcal important.

No s’han casat amb ningú. Esquerra veu sinergies amb ells, però ells no han pres cap decisió i no descarten cap aliança, excepte amb el PSC. Funcionen per assemblea i això fa que la presa de decisions sigui més lenta.

No volen ser al govern “perquè sí”. Es casaran amb el millor projecte comarcal. I, si no n’hi ha cap que els convenci, es quedaran a l’oposició com aquests quatre anys.

AGRUPACIONS D’ELECTORS

L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, és la cara més visible del grup. De fet, serà una de les cadires del ple. L’altra encara està per decidir entre Pep Llamas (Bagà), Ferran Sayes (Guardiola) i Jesús Solanellas (Borredà).

S’han reunit amb ERC i la setmana que ve ho faran amb Junts per Catalunya.

Saben que tenen la clau de govern i han posat condicions: volen la conselleria de pagesia i desenvolupament rural i la de medi natural i pastures. Consideren que són qui millor representa els pobles petits de la comarca.

Dins el grup hi ha opinions diverses. Són 29 regidors: alguns són més afins a un pacte amb Junts per Catalunya i d’altres, amb ERC. El que decideixi la majoria anirà a missa.

Consell Comarcal del Berguedà pactes

Comentaris