Mor Francesc Escobet i Farguell, fotògraf i testimoni únic dels primers anys del franquisme al Berguedà

Ha mort el fotògraf Francesc Escobet i Farguell. Tenia 94 anys i una dilatada trajectòria en el món de la fotografia. Les seves despulles seran al Tanatori de Bega durant tot aquest dimarts (d’11h a 13h i de 16h a 19h) i l’enterrament serà dimecres a les 10 del matí a l’església de Santa Eulàlia, a la plaça de Sant Pere.

Les seves fotografies son un testimoni únic dels primers anys del franquisme al Berguedà. Ara feia anys que estava jubilat però aleshores es dedicava apassionadament a retratar el dia a dia a la capital del Berguedà. Ho explica l’arxiver, Xavier Pedrals, en el pròleg del calendari que l’any 2017 l’Aquí Berguedà va dedicar a Escobet.

Abans de la Guerra Civil, la seva família gestionava La Camèlia, una botiga molt popular que sempre més va restar en la memòria berguedana com a Ca la Guillema, en record de la mare. L’establiment venia objectes de regal, joguines i articles d’actualitat, com eren en aquell temps les càmeres fotogràfiques. Amb els anys, el negoci es va anar especialitzant en la fotografia. Allà és on el Francesc va tenir el seu primer contacte amb les càmeres de retratar.

La guerra va deixar orfes el Francesc i els seus germans, que van reprendre l’activitat a la botiga, malgrat tot. L’establiment es va passar a dir Foto Luigi, un nom que s’ha preservat fins a l’actualitat gràcies al relleu vocacional dels seus successors. En els orígens, el Climent -germà del Francesc-es dedicava més a la vessant artística de la fotografia, mentre que el Francesc s’encarregava dels aspectes tècnics per tirar endavant la botiga. Per aquest motiu, la seva obra sempre va quedar en un calaix fins que l’Aquí Berguedà i l’Arxiu Comarcal la van recuperar per fer-ne un calendari i una exposició.

La família de Foto Luigi s’ha acomiadat del Francesc amb un sentit missatge: “La mort no arriba amb la vellesa sinó amb l’oblit. La petjada del Quico de cal Luigi vessa d’imatges que perduraran per sempre en el nostre record”.

66720552_2563069557057335_6462971898308329472_o

X