Berga impulsa una campanya sobre el respecte cap als animals durant els Elois

Nova edició dels Elois a la vista. La ciutat prepara un darrer cap de setmana de juliol on, per sobre de tot, vol que imperi el respecte cap als animals. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Berga distribuirà cartells per tota la ciutat amb consells sobre com tractar els rucs durant les passades.

La festa serà el cap de setmana del 27 i 28 de juliol. Però aquest dilluns a la tarda, l’Ajuntament i la comissió organitzadora han presentat els actes de l’edició als mitjans de comunicació. La regidora, Roser Valverde, ha reiterat la voluntat de l’Ajuntament de consolidar els Elois com “una festa participativa on tothom trobi la seva activitat i el seu espai”.

Una de les activitats que aquest any es consoliden és la mostra d’oficis, que com l’any passat s’ubicarà en diferents punts del Barri Vell. A la Plaça del Carme hi haurà una mostra de l’ofici de baster; a la Font de la Rectoria s’exposarà la fosa de metalls; i a la Plaça de la Pietat s’hi exhibirà l’ofici de ferrer. I, com a novetat d’aquest any, la Plaça de Sant Pere entra en el mapa de la mostra d’oficis, s’hi farà una demostració de com es fixen les ferradures a un cavall.

Però el moment més esperat del cap de setmana seguiran sent les passades. Dissabte, a les 7 de la tarda, el tabaler, el banderer, les administradores i els administradors, acompanyats per la Cobla Ciutat de Berga, començaran la passada a la Valldan. L’endemà, diumenge, els trabucaires de Castellar del Riu, donaran el tret de sortida a la segona passada pels carrers de la ciutat. En aquest darrer cas cavalls i rucs sortiran des de la Plaça de la Font del Ros, acompanyats per la Cobla Ciutat de Berga.

ROSER-VALVERDE-ELOIS

La regidora Valverde, en roda de premsa. Els Elois també són aigua i la regidora ho ha comprovat a la presentació. MC

Balladors per sorteig

Un any més la Farsa serà una de les entitats més implicades en la Festa dels Elois, l’agrupació teatral organitzarà el rapte de la núvia, dissabte al vespre, i la boda típica de l’Alt Berguedà, diumenge al migdia. Però la principal novetat d’enguany és que el ballet de Déu (o de l’Adéu) el protagonitzarà una parella nova, que s’ha guanyat el privilegi per sorteig. Com cada any, el ball serà a la Plaça de Sant Joan en acabar la missa en honor a Sant Eloi.

Els veïns de la Pietat s’impliquen

Dissabte a la nit, l’agrupació de veïns i la comissió de festes del carrer de la Pietat organitzarà un sopar popular, amb pinxos i botifarres. Els tiquets es podran comprar de manera anticipada o bé el mateix dia, a partir de les 8 del vespre, a la mateixa plaça de la Pietat. El preu del tiquet anticipat, que es pot adquirir a l’oficina de turisme fins el 27 de juliol, és de 4 euros. L’entrada el mateix dia valdrà 5 euros. PD Omar Sido amenitzarà el sopar, i la nit acabarà amb un concert d’Apardalats i Sense Sal.

X