La nova vida del Titot: “Ho necessitava”

Diumenge a Portbou. És l’hora del vermut i entrem a l’Hostal Portbou. Ens rep el Titot, que n’és l’amo des d’aquesta primavera. Porta un davantal lila i dona instruccions a la recepcionista. Avui és dia de cuina: normalment no fa dinars però, de tant en tant, els diumenges, s’anima a fer arrossos. Per obrir la gana, ens obre la terrassa i posa un porró de mau-mau sobre la taula. Mentrestant, ell acaba la paella: ens fa un ‘arròs Montduver’, en honor a un valencià que es va fer viral explicant que, per pujar al Montduver, calia botifarra i cansalada. Exacte: aquests són els ingredients d’un dels arrossos més contundents que hem menjat mai. Boníssim. Havent dinat, ens explica que la majoria de clients són francesos. És el primer poble de la costa catalana, a tocar de França. Però també el venen a veure catalans que saben que ha canviat de vida i els pica la curiositat: Com deu ser l’hostal del Titot?

Fidel a la comptabilitat

Portbou li ha obert les portes d’un món desconegut: el de l’hosteleria. Però l’emprenedoria també l’ha mantingut aferrat als números, després de reduir 10 milions del deute de l’Ajuntament de Berga en quatre anys. “La comptabilitat privada no té res a veure amb la pública”, constata. I recorda, per moments, la feina que li ha tocat fer a Berga fins ara. “Després d’una etapa on sorties al carrer i et trobaves persones que et miraven malament perquè havies fet una cosa que els perjudicava, necessitava un repte que només m’impliqués a mi”, reconeix. Tota una vida dedicada a la música i, ara, agafa un hostal al poble menys turístic de la Costa Brava perquè és “el repte que necessitava”. De moment, li va bé: els webs de reserva consideren el seu hostal un best-seller, els caps de setmana té ple i entre setmana frega el 80% d’ocupació. Però és estiu, i la Costa Brava és la Costa Brava. El risc arribarà a l’hivern i, de fet, el Titot ja hi pensa però no avança més detalls que això: “Activitat i cultura”. Marxem. A recepció, un client fa el check-out i li demana un selfie. No és regidor i ha aparcat la música, però segueix sent el Titot.

X