Un concurs sense gossos d’atura: els quinze participants a Castellar de n’Hug eren border collies

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha compromès aquest diumenge a Castellar de n’Hug a promocionar el gos d’atura català perquè torni a ser protagonista de concursos com el del Prat del Castell. En la 57a edició del concurs internacional de Castellar de n’Hug, cap dels 15 participants era gos d’atura propi de Catalunya: tots eren border collies, una raça originària de Gran Bretanya.

Amb els anys, la raça catalana ha perdut protagonisme en els concurs i de res serveixen els esforços d’organitzacions, com la del concurs de Castellar de n’Hug, per evitar-ho. Aquest diumenge al Prat del Castell només hi havia un gos d’atura, de Juli Bayot, però finalment no ha competit.

Per capgirar aquesta tendència, l’alcalde de Castellar de n’Hug, Salvador Juncà, ha aprofitat el matí compartit amb Quim Torra per exposar-li el problema i demanar-li ajuda. Torra s’ha compromès a concertar una trobada entre l’Ajuntament i la conselleria de Cultura per abordar el problema. “Ja no només es tracta de preservar una tradició amb 57 anys d’història [el concurs], cal promocionar el gos d’atura perquè torni a ser protagonista en esdeveniments com aquest”, ha dit. En la mateixa línia, Juncà ha encoratjat el Govern a sumar esforços per aconseguir-ho: “Si no poden ser gossos d’atura tots 10 o 15, que n’hi hagi 5, però que n’hi hagi algun”.

Fonts de l’organització han assegurat que la lluita per recuperar els gossos d’atura va més enllà de Castellar de n’Hug: “Estem lluitant-ho també per al concurs de Ribes de Freser o el de Castellterçol, que tenen el mateix problema”. Però el concurs del Berguedà és més conegut i, per això, l’organització ha decidit agafar la veu cantant en el reclam.

Per què s’està perdent la raça?

Diversos experts consultats per l’Aquí Berguedà apunten que el border collie és un gos amb una gran capacitat d’aprenentatge. Rodeja el ramat gairebé per instint i és molt més senzill per al pastor ensenyar-lo a controlar el bestiar. El gos d’atura és un punt més anàrquic però té unes grans condicions físiques que li permeten treballar sense problemes en alta muntanya.

El cas és que, per norma general, el pastor acostuma a haver de destinar molt més temps a ensinistrar un gos d’atura, comparat amb un border collie, i això acaba sent determinant a l’hora de decantar-se per una o altra opció.