El transport públic, principal feblesa del Berguedà pels turistes, segons un estudi de la Diputació

El transport públic és, de llarg, la gran feblesa del Berguedà segons els turistes. Un estudi fet pels Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona durant el 2018 deixa en bon lloc la comarca com a destí turístic en comparació amb tota la província, però constata un important problema en la xarxa de transport públic.

Després de passar uns dies al Berguedà, 300 turistes van ser enquestats pel personal de la Diputació entre febrer i desembre de l’any passat. Els resultats d’aquest estudi són clars: el turisme valora amb notables i excel·lents gairebé tots els aspectes de la comarca, però és molt més crític amb la qualitat de la connexió a internet (6,1 de mitjana) i, sobretot, amb la xarxa de transport públic (3,2). En canvi, altres punts com l’entorn rural (9,4), el soroll (9) o la seguretat ciutadana (9) són percebuts com a grans encants comarcals.

Captura de pantalla 2019-08-28 a les 18.33.28

En el còmput global, la valoració turística del Berguedà (8,7) està per sobre de la mitjana de la província (8,3). És més, segons l’estudi, més de la meitat dels turistes que aposten per primera vegada per conèixer la comarca repeteixen més endavant. En la majoria de casos la seva estada va entre els tres i els cinc dies.

Només un 5% ve de fora de Catalunya

L’estudi de la Diputació també es fixa en la procedència dels turistes. Més d’un 50% venen de Barcelona ciutat o l’àrea metropolitana, mentre que un 44% venen de la resta de Catalunya. En canvi, s’han detectat escassos exemples de turistes que vinguin de la resta d’Espanya o bé d’Europa (poc més d’un 5%). A banda, l’enquesta deixa clar que el Berguedà no crida l’atenció fora del continent.

Què venen a fer?

L’oci despunta com a motiu dels viatges al Berguedà. Un 94% dels turistes venen amb la idea d’esbargir-se, un 4,5% venen per motius personals i només un 1,6% es desplacen a la comarca per temes professionals.

Pel que fa a l’oci, gairebé tots els turistes que venen a la comarca aprofiten per fer-hi passejades a plena natura (94%). També destaquen les visites a espais naturals i l’ecoturisme (61%) o l’esport -curses, excursions, activitats nàutiques…- (56%). La meitat dels turistes també aprofiten per degustar la gastronomia de la zona i anar de restaurants. Les visites culturals atrauen a un 28% dels forasters.

Els càmpings arrasen com a allotjament

El model de viatge que escullen els turistes que venen al Berguedà també queda força clar. La majoria opten per allotjar-se en càmpings (61%) o bé en cases de turisme rural (24%). A banda, un 13% aposta pels hotels i un 1,2% s’inclina per allotjar-se a casa d’amics o familiars. En aquest apartat destaca l’absència de turistes que s’allotgin en apartaments, una opció molt més engrescadora en comarques del litoral.

Més turisme que els veïns, però menys recaptació

Pel que fa a la despesa, l’estudi estima que cada turista es gasta, de mitjana, uns 160 euros per tota l’estada, incloent-hi el transport d’anada i tornada, l’allotjament i les despeses durant l’estada.

A banda, la província de Barcelona recull 6,7 milions d’euros de recaptació de taxa turística, sense tenir en compte Barcelona ciutat. D’aquests diners, el Berguedà en recull l’1,5%, malgrat que atrau el 3,7% del total de turistes que venen a la província. Entre d’altres peculiaritats, el Berguedà té un percentatge de turisme allotjat més alt que el Bages i Osona però, en canvi, recapta menys diners perquè la taxa en les altres dues comarques és superior a la del Berguedà.

Consulta totes les dades en aquesta infografia de la Diputació de Barcelona

X