“No mourem les comparses de la Patum fins que tinguem el lloc definitiu”

Les comparses de la Patum canviaran de lloc, però no serà d’un dia per l’altre. El Patronat ha recuperat aquest setembre la idea de crear una comissió que decideixi cap on van les comparses, literalment. En formaran part representants polítics i portaveus de les colles i, en els propers mesos, s’estudiarà la possibilitat d’incloure-hi tècnics i experts en conservació de patrimoni.

La nova regidora de Patum, Roser Valverde, ha assegurat que l’Ajuntament de Berga no pot pagar la construcció d’una nova Casa de la Patum i, per això, cal un estudi acurat de totes les possibilitats i, sobretot, de com es finança l’adequació de l’opció definitiva.

El que sí que està clar, ha dit Valverde, és que “l’edifici de l’actual Casa de la Patum està malalt” i cal un trasllat. La sala, a la plaça Doctor Saló, està construïda sobre un torrent i això provoca que les humitats siguin recurrents. Amb els nous humidificadors, l’Ajuntament confia evitar episodis de danys com el de la passada tardor. Ara bé, la situació segueix sent delicada i, si no s’actua amb celeritat, hi haurà noves humitats, malgrat que probablement no seran tan severes.

Valverde ha evitat posar dates. Assegura que el trasllat es farà tan aviat com sigui possible però no s’atreveix a posar-ho en un calendari: “Ara mateix l’actual lloc és el millor on poden ser. No mourem les comparses fins que tinguem un nou emplaçament digne i definitiu”.

El primer pas del govern és parlar amb l’oposició per consensuar quins representants polítics formaran part de la comissió que pretén posar-hi fil a l’agulla. Després s’escolliran els representants patumaires i, més endavant, es valorarà l’entrada d’experts. Tot plegat, doncs, es preveu que s’allargui, com a mínim, uns quants mesos.

X