Tornen els tractaments contra la processionària de pi: Agricultura actuarà en 3.885 hectàrees del Berguedà

El Berguedà tornarà a ser una de les comarques més tractades contra la processionària aquesta tardor. El Departament d’Agricultura comença dilluns la campanya aèria per acabar amb la plaga i cobrirà 3.885 hectàrees del Berguedà, gairebé un 25% del total de terreny afectat a tot Catalunya. De fet, només a l’Alt Urgell (4.100 hectàrees) hi haurà més boscos tractats.

Els municipis berguedans afectats per aquests tractaments són Borredà, l’Espunyola, Gósol, Montclar, Montmajor i Viver i Serrateix. També s’actuarà en municipis fronterers o molt propers com Navès, Olius o Clariana de Cardener (Solsonès), les Lloses (Ripollès), Bellver, Urús i Alp (Cerdanya).

El departament ha estabilitzat la inversió en tractaments en els darrers anys, malgrat que la presència d’erugues a baixat notablement. Segons expliquen fonts del departament, el canvi climàtic fa que les perspectives d’evolució d’aquesta plaga siguin de tot menys favorables si no s’hi actua.

Per aquesta tardor, el percentatge de les pinedes lleument afectades es manté al voltant del 20%. El que continua disminuint són les afectacions més greus, i les que provoquen les molèsties més importants a nivell de salut, ramaderia, oci, i paisatge (que ja són inferiors a 20.000 hectàrees). L’any 2016 les afectacions greus eren de quasi 60.000 hectàrees.

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte autòcton. L’objectiu d’aquests tractaments no és erradicar aquest organisme sinó contribuir a l’equilibri natural de les seves poblacions a les pinedes. Cal recordar que a més d’ocasionar importants perjudicis a les economies locals (turisme rural, ramaderia, sector forestal, …), origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.

El producte que s’utilitza és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki), compatible amb l’agricultura ecològica, i no està classificat com a tòxic ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades.

El tractament més efectiu per a combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri que es realitza a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. D’acord amb un estudi de la campanya de 2018, les defoliacions en les zones tractades va ser 16 vegades inferior en les zones testimoni equivalents que no es tracten per a comprovar l’eficiència del tractament. El resultat és que l’efectivitat dels tractaments és d’un 92,3%, avaluat sobre 29 parcel·les que contenien 2.160 pins.