L’exposició de Joan Ferrer: 60 anys de pintura que destapen el nou aspecte del convent de Sant Francesc

Fa molts anys que l’associació Amics de Joan Ferrer i el grup de pintors Verdaguer 7 lluiten per aconseguir el que aquest cap de setmana es farà realitat. L’exposició antològica de Joan Ferrer s’inaugura aquest dissabte, 28 de setembre, a les 6 de la tarda (18h), al convent de Sant Francesc. 60 anys de pintura per donar pas a la nova vida d’un edifici colossal com el convent.

El projecte és la suma de molts esforços. Ho demostra el nombre de persones que aquest dijous no s’han volgut perdre la presentació de l’exposició davant els mitjans de comunicació. Hi era l’artista, Joan Ferrer, acompanyat dels amics que l’han ajudat a fer realitat el somni. Però tampoc hi ha faltat l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, acompanyats per Jaume Masana, el director territorial de CaixaBank a Catalunya.

joan-ferrer-exposicio-presentacio

Els únics absents eren els franciscans, que han estat fonamentals a l’hora de fer realitat l’exposició i que ja han confirmat que seran a la inauguració de dissabte. Ells van ser els primers intermediaris, quan els Amics de Joan Ferrer buscaven un lloc per a l’exhibició de la seva obra. “Calia que fos un lloc molt gran i el convent de Sant Francesc hi encaixava a la perfecció”, ha explicat Dolors Ferrer, neboda de l’artista i portaveu del grup d’amics. Més endavant, l’intermediari va passar a ser l’Ajuntament, quan es va consensuar la cessió de l’equipament a la ciutat pels propers 25 anys.

L’exposició ha anat sumant col·laboradors amb el pas dels mesos. Tothom qui ha pogut hi ha volgut posar el seu gra de sorra i això, al final, ha servit per fer un rentat de cara monumental a la primera planta del convent de Sant Francesc. L’exposició hi serà fins a finals de desembre, però la ciutat haurà guanyat un espai de primer nivell per sempre més.

L’Ajuntament de Berga s’ha fet càrrec dels 426.000 euros que costa la redacció tècnica, l’eliminació i tractament preventiu contra tèrmits, la reforma interior de la planta baixa i la millora de l’accessibilitat. La Caixa ha destinat uns 280.000 euros al disseny, creació i gestió del projecte dels Amics de Joan Ferrer i el grup Verdaguer 7. El Consell Comarcal, per la seva banda, també hi ha volgut col·laborar amb una aportació menor en el marc dels ajuts per a entitats sense ànim de lucre.

joan-ferrer-exposicio-2

Com serà l’exposició?

La primera gran antològica de Joan Ferrer ha tirat a terra bona part dels envans de la primera planta del convent de Sant Francesc. El que abans eren classes i laboratoris, ara és un únic espai expositiu. En total s’han destinat a l’exposició 322m2 del claustre i 310m2 de la sala gran. En altres paraules, hi haurà 200 metres lineals d’obres exposades.

El comissari de l’exposició és l’historiador Bernat Puigdollers, que s’ha encarregat de dissenyar l’entramat expositiu. Per fer-ho, ha fet un anàlisi a fons de tota l’obra de l’artista i el context en què ha anat sortint a la llum en els darrers 60 anys.

Puigdollers ha explicat que ha defugit totalment del sistema cronològic, que només es present en un petit tram inicial de l’experiència. En la majoria de l’exposició, l’obra de Joan Ferrer s’ha dividit per àmbits i temàtiques, més enllà dels anys en què s’ha fet. Hi haurà una trentena d’obres de Ferrer exposades, a banda de 10 fotografies del berguedà Jordi Plana. Les obres de Ferrer són el resultat d’un treball ingent del seu entorn, que ha demanat als particulars que tenien els quadres a casa que els cedissin durant tres mesos per a l’exposició a Sant Francesc.

També hi haurà un audiovisual, obra de Maties Salom, que s’encarrega de l’apartat de comunicació juntament amb Balma Badal. També s’han editat 700 exemplars d’un llibre sobre l’obra de Joan Ferrer que es podran adquirir a la mateixa exposició, però també en llibreries de Berga i d’arreu de Catalunya.

joan-ferrer-exposicio-3

1.300 nens passaran per l’exposició aquesta tardor

Una de les facetes més importants de Joan Ferrer és la de docent. Ha fet classes durant tota la seva vida i una de les seves peticions és que la pintura que s’exposa a Sant Francesc també serveixi per a les escoles. Així serà.

L’exposició estarà oberta a partir de la setmana vinent, cada matí, de dilluns a dijous (de 10 a 13h) i aquesta franja es destinarà essencialment a visites escolars, tot i que també se n’acceptaran de particulars. Dolors Ferrer ha explicat que a hores d’ara ja hi ha més de 1.300 alumnes inscrits a les visites. “Els matins d’octubre ja estan plens, els de novembre gairebé i comencem a tenir reserves pel desembre”, ha explicat Ferrer.

A banda, l’exposició també obrirà en caps de setmana: divendres, dissabte i diumenge de 10 a 13h i de 17 a 20h. Tot, fins el 29 de desembre.

joan-ferrer-exposicio-1

X