“Cal regular d’alguna manera l’accés dels boletaires als boscos del Berguedà”

Els boscos queden molt malmesos cada dilluns de tardor al matí. No hi ha bolets –no gaires- però sí que hi ha boletaires, i alguns són incívics cada vegada que trepitgen el bosc. El Berguedà és un dels pols boletaires del país i compta amb una singularitat que molts amants del món del bolet desconeixen: pràcticament tots els boscos berguedans són privats.

A Castellar del Riu, l’epicentre del concurs boletaire de Puigventós, el ‘pràcticament’ desapareix: tots els boscos són de propietaris privats, i aquests últims reiteren setmana rere setmana el seu malestar per l’estat del bosc quan ha passat el diumenge. L’alcalde del poble, Adrià Solé, ho va reivindicar diumenge, aprofitant que també hi era la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i els principals càrrecs polítics de la comarca.

Solé va assegurar que “se n’ha de començar a parlar” i va suggerir que “cal algun tipus de regulació, que limiti les zones d’aparcament i que reverteixi en algun benefici per als propietaris que se’n cuiden tot l’any”. Segons explica, quan l’afluència boletaire és massiva, els propietaris “no és que no en treguin beneficis, sinó que en pateixen severes conseqüències”.

El famós i polèmic carnet del boletaire ja és una realitat en comarques de l’Aran i l’Alt Pirineu, però encara no ha arribat al Berguedà, malgrat que les queixes dels propietaris són recurrents. L’alcalde de Castellar del Riu reconeix que “se n’ha parlat molt, però no s’ha fet mai res”, però confia que aquest cop sigui el decisiu i hi hagi “un acord entre ajuntaments, consells comarcals i altres administracions supramunicipals”.