El Berguedà ha deixat d’enviar més de 5.000 tones a l’abocador amb el porta a porta

El gran èxit del porta a porta als 12 municipis que l’han començat a impulsar al Berguedà és que s’ha reduït a menys de la meitat la fracció de resta en un any. De gener a febrer del 2018, els 31 municipis de la comarca van generar gairebé 9.000 tones de residus que van anar a parar directament a l’abocador. Amb el nou model de recollida, el Berguedà sencer n’ha passat a generar unes 3.800 durant els primers nou mesos de 2019.

El canvi és clar: el porta a porta ha estalviat més de 5.000 tones de residus cap a l’abocador. I això que encara hi ha 19 municipis que han de fer la transició com al nou model de recollida. Quan s’apliqui el sistema d’illetes als pobles petits l’estalvi de residus per a l’abocador encara serà més gran.

De fet, les dades globals de reciclatge ja deixen clar que hi ha diferències significatives entre els pobles del porta a porta i els que encara tenen els contenidors al carrer. El reciclatge a la zona porta a porta s’enfila fins al 83%, però s’hi fem mitjana amb la resta de pobles la xifra baixa fins al 64%.

Ampliació de l’abocador

El ple del Consell Comarcal del Berguedà va aprovar aquest dimecres una nova ampliació de l’abocador comarcal de residus. L’ampliació permetrà allargar la vida de l’abocador uns 2 anys i mig, amb el ritme actual, segons la previsió del conseller Vicenç Linares. Amb l’ampliació, es guanyaran 20.000 metres cúbics d’espai, dels quals 18.000 seran útils per a residus i els altres 2.000 serviran per tapar.

L’ampliació costarà uns 333.000 euros i es va aprovar per unanimitat al ple. De fet, ni tan sols hi va haver debat: els 21 consellers van entendre que l’ampliació és innegociable. També van remarcar que, amb el porta a porta, hi estan arribat menys de la meitat de les tones que hi arribaven fins ara.

X