Residus

Tots els municipis del porta a porta al Berguedà, per sobre del 80% de reciclatge; les dades del primer any, poble per poble

Tots els municipis del porta a porta al Berguedà, per sobre del 80% de reciclatge; les dades del primer any, poble per poble

El Berguedà ha passat de ser un dels forats negres del reciclatge a Catalunya, a ser una referència. Les dades del primer any del porta a porta confirmen un canvi d’escenari radical: abans del nou model de recollida la comarca només reciclava el 31% dels residus que generava; i actualment el percentatge s’enfila fins al 64%.

A més, el porta a porta només s’ha desplegat en 12 dels 31 municipis de la comarca. En la resta s’hi instal·laran unes illetes de recollida selectiva que encara no han entrat en funcionament. Tenint en compte això, si només comptem els 12 municipis que fan el porta a porta, el reciclatge s’enfila fins al 83%.

La realitat municipal

Poble a poble, no hi ha grans diferències, la qual cosa demostra que el sistema funciona. L’Aquí Berguedà destapa els percentatges de reciclatge a nivell municipal, gràcies a les dades que el Consell Comarcal ha transmès als ajuntaments i que els ajuntaments han cedit a aquest mitjà.

Guardiola és el municipi que registra un percentatge de recollida selectiva més alt, un 88%, mentre que la Pobla, Gironella i Avià tanquen el rànquing del porta a porta amb un 82% envejable per a molts municipis catalans.

PORTA-PORTA-MUNICIPIS-BO

Font: Elaboració Pròpia

Un any de canvi d’hàbits

La recollida porta a porta va començar el 14 d’octubre del 2018 en 9 municipis del Berguedà: Bagà, Casserres, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet, Olvan, Puig-reig i Sant Julià de Cerdanyola. El 4 de novembre s’hi van afegir Berga, Avià i Vilada.

Tots aquests pobles van veure com els contenidors de resta, orgànica, envasos i paper desapareixien dels carrers. Només hi van quedar els de vidre, i el sistema obligava la població a regir-se per un calendari que fixa quins dies s’ha de baixar cadascuna de les altres fraccions a la porta de casa.

El canvi d’hàbits radical va provocar nombroses queixes durant les primeres setmanes i els abocaments a la via pública van accentuar-se. En algunes zones les queixes encara ara persisteixen, però les dades confirmen el que els impulsors auguraven: el model funciona i l’incivisme és clarament minoritari.

Berguedà Porta a porta reciclatge

Estic amb tu

Comentaris