Berga homenatja Angelina Vilella i Josep Collado per la seva implicació en la Patum

Arriba el 14è aniversari de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. La proclamació per part de al UNESCO va ser el 25 de novembre del 2005 i, com cada any, Berga ho rememorarà homenatjant persones vinculades amb la festa. Aquest any és el torn d’Angelina Vilella i Josep Collado. L’acte és aquest divendres, 22 de novembre, a les 8 de la tarda, a la Sala Casino. El conduirà la col·laboradora de la Televisió del Berguedà Alba Martínez.

L’acte consistirà en la projecció d’una nova edició de l’audiovisual ‘Vides de Patum’ enregistrat per Produccions MC. Vilella i Collado en seran els protagonistes. Vilella va fer tasques de restauració de la comparseria durant quinze anys, entre el 1987 i el 2003. El seu testimoni deixarà constància de les dificultats que comportava la restauració de les peces patumaires, el paper de la dona en la festa o l’ús i les funcions que tenia l’actual Casa de La Patum, etc.

Vides de Patum - Angelina Vilella

Per la seva banda, Josep Collado va formar part de la comparsa dels Gegants i l’Àliga durant dos anys i el 1952 es va convertir en el cap de colla de l’Àliga (1952-1965) després que ambdues comparses decidissin separar-se. Collado recordarà l’època en què no resultava senzill trobar persones per “fer Patum” i els moments en què la festa va celebrar-se fora de la ciutat, entre d’altres.

Vines de Patum - Josep Collado

L’esdeveniment es clourà amb l’actuació musical de l’entitat vocal berguedana, Da Capo, dirigida per Rosa Rodríguez. Es tracta d’una formació integrada per setze cantaires de veus mixtes que interpretarà tres peces musicals: l’Ave Verum de la Missa Patumaire, Gute Nacht de Franz Schubert i la cançó popular catalana El rossinyol.

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat que amb aquest acte “no només es busca commemorar la proclamació de La Patum com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, sinó que també es vol reconèixer la tasca patumaire com a tradició que s’arrela amb força”. Valverde ha destacat que es vol fer èmfasi en què “La Patum és un fet ampli i extens i hi ha moltes maneres de viure-la, de fer-la nostra i d’estimar-la. I aquest és un dels principals valors que van fer que la UNESCO apostés per La Patum”.

Memòria oral sobre l’evolució de La Patum

L’audiovisual d’Angelina Vilella i Josep Collado és una nova edició del projecte ‘Vides de Patum’, que va començar l’any 2016 i des d’aleshores recull el testimoni en format entrevista de diverses persones vinculades a la festa.

Per ‘Vides de Patum’ hi han passat Adelina i Rosa Maria Camprubí, perruqueres de la comparseria patumaire; Jordi Camps, artesà de la fusta que va portar a terme la restauració de la comparseria, va construir quatre Maces noves l’any 1972 i també va ser guitaire de la Guita Grossa i vestidor de Plens; Gregori Capdevila ‘Mixu’, cap de colla de la Guita Grossa durant diversos anys; Josep Carreras, regidor de Cultura del primer govern democràtic de l’Ajuntament de Berga després del franquisme; Isabel Cardona, membre del grup de dones que va realitzar un salt de Maces íntegrament femení i en secret l’any 1960 i Josep Freixa Nyaco, vestidor de Plens durant una cinquantena d’anys que també va formar part de les comparses de la Guita Xica i els Nans Nous. Vilella i Collado se sumen a aquest selecte grup.

14aniversari-unesco-patum-cartell

X