La Rasa dels Molins, l’opció preferida per la majoria per a l’estació d’autobusos de Berga

La Rasa dels Molins agafa força com a ubicació de la futura estació d’autobusos de Berga. De fet, aquest serà un dels plats forts del ple municipal de desembre, ja que Esquerra entrarà una moció per forçar la determinació de la resta de grups. Al ple de novembre, els republicans ja van entrar una moció per desencallar l’estació, però van decidir ajornar la votació fins al desembre i, així, donar-se un mes de marge i buscar el consens entre tots els grups.

Ara, els republicans tornen a insistir en la moció, però amb canvis importants respecte la que van presentar fa un mes. La primera moció no proposava cap lloc definitiu, sinó l’obertura d’un procés participatiu que permetés decidir-lo. A la nova ja hi ha una determinació i el primer punt proposa “informar a la Generalitat que la ciutat optarà per fer l’estació a la Rasa dels Molins”. Curt i ras.

En el darrer ple, el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra (CUP) ja va deixar clar que la Rasa dels Molins era el lloc que més agradava al govern. La proposta sorprèn, tenint en compte que els cupaires portaven en el seu programa electoral que farien un procés participatiu per decidir si l’estació seria a la Font del Ros o a la Rasa dels Molins. A l’agost, però, el ple va aprovar el Pla de Millora Urbana que permet desenvolupar la trama urbana per la part sud de la Rasa dels Molins i, a la vegada, encarrila molt que s’hi construeixi l’estació. A l’altra opció, a la Font del Ros, els terrenys són privats i presenten més complicacions.

Esquerra també ha manifestat en diverses ocasions que opta per la Rasa dels Molins. Segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà el portaveu del grup, Ramon Camps, “hem entrat en un cul de sac on, veient la situació, la resta d’opcions ja no són viables perquè allargarien massa el debat”.

Junts per Berga, el principal partit de l’oposició, coincideix amb “la necessitat d’una estació amb urgència”, però veu amb preocupació el discurs global de la CUP. “Si tenien tan clar que volien fer l’estació a la Rasa dels Molins, podrien haver fet la modificació urbanística abans”, ha explicat a l’Aquí Berguedà el cap de l’oposició, Jordi Sabata. Amb tot Junts per Berga es reunirà aquest mateix dilluns per debatre internament la qüestió i adoptar un posicionament al respecte.

Qui, en canvi, ja ha deixat clar que no està d’acord en definir així la ubicació és el regidor del PSC a l’Ajuntament, Abel Garcia. Ho va manifestar en el darrer ple i ara ho ha reiterat en declaracions a l’Aquí Berguedà: “Hi ha una sèrie de temes que crec que van més enllà de l’opinió dels 17 regidors del ple, i un d’ells és aquest. L’elecció ha de passar sí o sí per participació ciutadana“. Garcia, a més, considera que no s’està tenint prou en compte altres agents de la ciutat, com els comerciants.

Procés participatiu… però amb la ubicació ja triada

La moció d’ERC -que si no hi ha sorpreses hauria de tirar endavant amb els vots republicans i els de la CUP com a mínim- manté la idea d’engegar un procés participatiu. Ara bé, el procés no escollirà la ubicació sinó que servirà per “adequar el projecte [de la Rasa dels Molins] a les actuals necessitats de la ciutat i la comarca”.

A banda, la moció recalca que el procés participatiu ha d’incloure “una explicació i informació profunda, entenedora i transparent de totes les opcions possibles” amb l’objectiu de “permetre una participació real”. En la mateixa línia, la moció demana que s’informi la ciutadania i l’oposició de manera periòdica dels avenços en el procés.

El ple on se sotmetrà a votació serà el primer dijous de desembre, dia 5. Abans, però, Esquerra presentarà la proposta als mitjans de comunicació, en una roda de premsa convocada per aquesta mateixa setmana.

X