L’Ajuntament de Berga calma l’escola pública: s’ofertaran dues línies per centre i les preinscripcions marcaran el futur

El Departament d’Ensenyament ofertarà dues línies a l’Escola de Sant Joan i dues més, a Santa Eulàlia, per a les preinscripcions del proper curs, 2020-2021. Així ho ha assegurat el govern de l’Ajuntament de Berga als dos centres, que estaven molestos per les darreres informacions i, sobretot, pel posicionament de JxCAT i ERC al Parlament.

Hi haurà dues línies a cada centre, però quan arribin les preinscripcions cada escola haurà de batallar per omplir-les”, ha explicat a l’Aquí Berguedà el regidor d’Educació, Eloi Escútia. Les dades de natalitat apunten que el curs vinent tampoc hi haurà prou infants per omplir totes les línies de pública i concertada. Per tant, alguna de les escoles de Berga -malgrat oferir dues línies a la preinscripció- només n’acabarà tenint una.

Des del Parlament, l’oposició recrimina als dos partits del govern que “no aprofiti la davallada de població com una oportunitat per millorar en recursos. ERC, que és qui té la conselleria, sosté que, tot i la davallada d’alumnes (de 89.000 a 69.000 arreu del país), només s’han perdut 12.000 places. Per tant, constaten, les ràtio global ha millorat.

El cas és que, a Berga, aquest curs passat l’Escola de Sant Joan va ser la gran perjudicada de les preinscripcions: el centre va arribar a les 27 preinscripcions però el Departament va decidir no donar-li la segona línia, ja que en el global de la ciutat encara quedaven places de pública disponibles i no va detectar la necessitat de tenir dues classes a Sant Joan. De res van servir les protestes dels pares i mares, que fins i tot es van tancar diverses nits al gimnàs del centre per fer visible el seu malestar.

La moció que va rebutjar el Parlament per recuperar la segona línia de P-3 a Sant Joan va encendre les alarmes dels pares. Precisament per això el regidor ha traslladat als centres que s’han alarmat que no han de patir per tenir una segona línia a la preinscripció. Hi serà, però les escoles públiques hauran de batallar per girar la truita a la ciutat i guanyar-li terreny a la concertada, que en els últims cursos no ha tingut problemes per omplir les línies que ha ofert a la preinscripció.