L’Ajuntament de Berga confirma que la cavalcada de Reis tindrà ‘Baltasar de veritat’

El rei Baltasar de la cavalcada de Berga serà negre. Per primera vegada, i arran de la reivindicació de l’entitat ‘Casa nostra, casa vostra’ i d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme al Berguedà, la cavalcada aparcarà el betum i inclourà persones racialitzades a la comitiva del rei Baltasar.

Al Berguedà hi ha prop de 3.000 persones de nacionalitat estrangera, i més de mil són de països africans. A Berga, hi viuen persones nascudes al Senegal, Mali, Guinea, Gàmbia, Gabon, Etiòpia i Cap Verd, entre d’altres països, segons l’IDESCAT. Però fins ara, la cavalcada de Reis de la ciutat era formada per persones blanques pintades de negre.

Aquest any el que s’havia convertit en un fet normalitzat, canvia. Aquesta mateixa setmana ‘Casa nostra, casa vostra’ ha anunciat que només queden sis capitals sense un ‘Baltasar de veritat’: Vielha, El Pont de Suert, Sort, Mollerussa, Igualada i Ripoll. Per tant, Berga se suma oficialment a la campanya, que l’any passat només va tenir èxit a Gironella, en clau berguedana.

El dia 5 de gener el rei Baltasar i les dues patgesses que l’acompanyaran a Berga seran persones racialitzades, mentre que la resta de patges deixaran de portar la cara embetumada i es farà ús d’un tipus de maquillatge facial similar al dels patges dels altres dos reis.

Una altra de les novetats d’aquest any serà la renovació del vestuari dels patges que porten les torxes. Les espurnes que desprenen les torxes provoquen alguns desperfectes en els vestits i, per això, s’han confeccionat vestits nous amb un tipus de teixit ignífug que repel·leix les guspires que cauen al damunt dels portadors de les torxes.

Més que tres entitats organitzadores

La regidoria de Festes de l’Ajuntament de Berga ha promogut canvis en el model organitzatiu de la cavalcada per obrir la gestió de l’esdeveniment a totes les persones interessades en formar-hi part. En aquest sentit, la comissió compta amb persones vinculades a les entitats que tradicionalment havien coorganitzat la cavalcada (Bauma dels Encantats, Penya Boletaire i Colònies a Borredà), membres de l’associació Unitat Contra el Feixisme i el Racisme al Berguedà, persones a títol individual compromeses en aportar idees per millorar la cavalcada de reis i personal tècnic municipal que s’encarregarà de les tasques logístiques.

Entrega de cartes durant la festivitat de Sant Esteve

Berga rebrà la visita dels patges i patgesses reials el dijous, 26 de desembre, coincidint amb la celebració de Sant Esteve. La comitiva arribarà a 2/4 d’11 del matí al monument de La Patum, situat al capdavall del Passeig de la Pau i, posteriorment, es dirigirà a la Plaça de la Creu. Seguidament, els patges i patgesses es distribuiran i s’ubicaran en tres equipaments municipals (Ajuntament de Berga, Pavelló de Suècia i Hotel d’Entitats) per rebre els infants fins a la 1 del migdia. Els emissaris i assistents dels Reis Mags s’ocuparan de recollir les cartes i entregaran un obsequi als nens i nenes.

El dia de la cavalcada

La tarda del 5 de gener, Melcior, Gaspar i Baltasar recorreran els carrers de la ciutat repartint caramels juntament amb un seguici format per desenes de patges i patgesses, portadors de torxes i estendards. Cadascuna de les carrosses comptarà amb un grup de percussió musical que anunciarà l’arribada dels tres reis, mentre que la carrossa del carbó tancarà la rua.

A 2/4 de 6 de la tarda, l’estel lluminós iniciarà la desfilada a la plaça de Gernika que seguirà pels carrers Pere II, Mestre de Pedret, Salvador Espriu, Isaac Albéniz i Pere III fins arribar a la carretera de Sant Fruitós, el carrer del Roser i la Plaça de la Creu. En aquest punt del recorregut, els reis deixaran les carrosses i continuaran la ruta a peu pel carrer de la Ciutat fins a la Plaça de Sant Pere, on realitzaran l’ofrena d’or, encens i mirra al pessebre de La Berruga.

Tot seguit, es dirigiran a l’Ajuntament de Berga on l’alcaldessa, Montse Venturós, els entregarà les claus de la ciutat que els permetrà accedir a les llars berguedanes durant la nit per deixar-hi els regals. Melcior, Gaspar i Baltasar s’adreçaran als infants des del balcó consistorial i, tot seguit, rebran els nens i nenes a la Sala de Plens del consistori.

Visita als usuaris i usuàries de centres de dia i residències

Els Reis d’Orient també aprofitaran el seu viatge per visitar els usuaris i usuàries de diversos centres de dia i residències de la ciutat que no poden desplaçar-se per veure la cavalcada. El dia 5 de gener, abans de l’inici de la desfilada, passaran pels centres Cim d’Estela i l’Onada, així com per la Residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) i el dia 6 de gener, al matí, visitaran la Residència i l’Hospital Sant Bernabé.