Berga obre l’organització de la cavalcada de Reis a tothom i es compromet a tenir un Baltasar sense betum ni pintura

Canvis importants a la cavalcada de Reis de Berga. El gener del 2020 la tradicional rua dels reis mags pels carrers de la ciutat serà organitzada per totes les entitats que així ho desitgin, així com també totes les persones que vulguin implicar-s’hi a títol individual. D’aquesta manera, les carrosses deixen d’estar únicament vinculades a tres entitats i s’obren a tota la ciutadania.

Fins ara, la Bauma dels Encantats, la Penya Boletaire i Colònies a Borredà eren les encarregades de gestionar i mobilitzar la quarantena de persones que es necessiten per a cada carrossa. A partir d’aquest any, les tres entitats seguiran vinculades a l’organització de la festa “per aportar-hi l’experiència de les anteriors edicions”, però ho faran juntament amb tots aquells grups i persones que desitgin implicar-s’hi.

Amb aquesta mesura, l’Ajuntament pretén construir “una festa més oberta, participativa i transversal”. Segons la regidora de Festes, Roser Valverde, “l’eix de treball continua sent la voluntat d’ampliar les festes al màxim, buscant que tothom se senti còmode i tingui el seu espai en la quotidianitat de la ciutat”.

Un Baltasar “de veritat”

El desembre passat, l’entitat Casa Nostra Casa Vostra va iniciar una campanya titulada #BaltasarDeVeritat per instar els ajuntaments i les entitats organitzadores de les cavalcades de reis de Catalunya a acabar amb la pràctica de pintar de color negre les persones que formaven part de la comitiva del rei Baltasar. Davant d’aquesta demanda, l’organització de la Cavalcada de Reis de Berga va prendre el compromís de facilitar la incorporació de persones racialitzades als actes de la cavalcada de 2020, i així serà.

L’Ajuntament fa mesos que treballa per fer que el rei Baltasar i els patges reials siguin persones negres. La resta d’acompanyants de la comitiva del rei Baltasar tampoc portaran la cara pintada de negre, sinó que s’utilitzarà un tipus de maquillatge facial similar al dels altres dos reis.

La cavalcada en xifres

La Cavalcada de Reis de Berga acostuma a mobilitzar unes 120 persones. Per això, es requereix la participació d’entre 30 i 40 persones majors de 16 anys per a la comitiva que acompanyarà a cada rei durant la rua que recorrerà els carrers de la ciutat, el dia 5 de gener.

Les entitats i persones interessades en prendre part en la cavalcada del 2020 poden adreçar-se a l’àrea de Festes de forma presencial, a través de l’adreça electrònica entitats@ajberga.cat o al telèfon 93 821 43 33. El termini per realitzar la sol·licitud finalitzarà el 15 de novembre.

X