Campanya perquè totes les cavalcades del Berguedà tinguin un #BaltasarDeVeritat, sense cares pintades ni betum

Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) i Casa nostra, casa vostra (CNCV) demanen als ajuntaments del Berguedà i a les comissions de festes dels municipis que, aquest any, la cavalcada de Reis es faci sense personatges embetumats.

UCFR ha enviat una carta a tots els ajuntaments del Berguedà demanant-los que “ofereixin la interpretació del rei Baltasar a una persona negra, garantint així una cavalcada de Reis inclusiva, que promogui els drets individuals per a tothom, i que fomenti una comunicació intercultural en el si de la comarca”.

CNCV ha llaçat avui a nivell nacional la campanya #BaltasarDeVeritat, amb un espot protagonitzat per les cantants Sey Sisters i l’actriu Neus Ballbè (Super3), entre d’altres, que es dirigeix també als ajuntaments i a les comissions de festes de tot el país, perquè organitzin aquest any cavalcades inclusives.

Cavalcades com la de Gironella i la de Viladomiu Nou ja tenen #BaltasarDeVeritat

L’any passat, algunes cavalcades com la de Gironella o la de Viladomiu Nou ja van tenir un #BaltasarDeVeritat, però, en altres municipis, com la capital, Berga, el rei negre i els seus patges van arribar carregats de betum.

Població d’origen africà i afrodescendent

Al Berguedà, hi ha 2.680 persones de nacionalitat estrangera. Més de mil són originaris de països africans. A Berga, hi viuen persones nascudes al Senegal, Mali, Guinea, Gàmbia, Gabon, Etiòpia i Cap Verd, entre d’altres països de l’Àfrica subsahariana, segons l’IDESCAT. També hi ha població afrodescendent, que ja ha nascut aquí, i persones negres amb famílies adoptives.

Construir una societat intercultural

Massa vegades, aquesta població queda apartada de la festa, tot i que hi podria fer un paper important, i això contribueix a la segregació, i va en contra de la inclusió social. En canvi, segons expliquen CNCV i UCFR en un comunicat, “incorporar un #BaltasarDeVeritat a la cavalcada ajuda a construir una societat intercultural en què totes les persones se sentin partícips, independentment del color de la pell”.

X