Un mes i mig d’activitats culturals a Berga per reivindicar la memòria històrica

El 2 de febrer de 2020 es compliran 81 anys de l’entrada a Berga de les tropes de l’exèrcit franquista dirigides pel general Sagardía. L’accés es va produir a través de l’actual cruïlla que enllaça el carrer del Roser amb la carretera de Sant Fruitós, ja que, aquest encreuament era on acabava el poble de Berga. Aquesta mateixa via que portava a Solsona i Barcelona també va ser utilitzada per molts berguedans que van marxar al front.

La capital berguedana i altres poblacions de la Catalunya Central van quedar lluny del front durant molt temps i no van patir la guerra gairebé fins al final. Tot i això, hi ha moltes històries que mereixen ser conegudes i, per això, l’Ajuntament de Berga i la Comissió de treball de la Memòria Històrica han impulsat la 5a edició del cicle ‘Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat’, que es portarà a terme de l’1 de febrer al 15 de març.

Història i cultura per fer memòria

La iniciativa engloba diverses activitats relacionades amb la història i la cultura per posar en valor i recuperar la memòria història a través de la música, el teatre i la literatura, entre d’altres. Una de les propostes que s’han mantingut durant les diferents edicions d’aquest cicle ha estat la realització de rutes guiades per conèixer els espais que van recórrer les tropes feixistes en el moment de la seva entrada a Berga l’any 1939. Enguany, s’han programat dues sessions que acabaran amb una visita al refugi antiaeri situat al costat del Teatre Municipal. Les rutes són gratuïtes i es faran el diumenge, 2 de febrer, a les 12 del migdia, i el dissabte, 8 de febrer, a les 6 de la tarda.

La música dels exiliats i exiliades

La programació s’iniciarà el dissabte, 1 de febrer, amb un concert titulat ‘Cançons d’exili i camins’, a càrrec de Mariona Sagarra i Raül Costafreda. L’actuació consistirà en un recorregut musical que inclou cançons sobre exilis polítics, laborals, enyorances i comiats de vida. L’esdeveniment està organitzat pel Consell Local de la República Catalana i es realitzarà a la Sala Casino, a 2/4 de 8 del vespre. En aquest concert s’aplicarà el sistema de la taquilla inversa en què cada espectador i espectadora decideix allò que vol pagar un cop finalitzat l’espectacle sense que hi hagi un preu mínim o màxim establert.

Cronologia de la República i la Guerra Civil

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga acollirà la presentació del número 141-142 de la revista cultural del Berguedà L’Erol dedicat al 80è aniversari de la Guerra Civil. La publicació inclou una cronologia del que va succeir al món, a Catalunya i al Berguedà des de la Segona República Espanyola fins al primer franquisme (1931-1941).

Aquest número també inclou articles sobre les colònies tèxtils durant la República i la Guerra Civil, algunes notes bibliogràfiques sobre l’anarquista gironellenc, Josep Viladomiu, un repàs a la història de la festa major republicana de Puig-reig a través d’un recull gràfic dels programes de la celebració i un inventari del patrimoni artístic i documental, religiós i civil desaparegut durant la Guerra Civil, entre d’altres. La presentació de la revista L’Erol es farà dissabte, 8 de febrer, a ¼ de 8 de la tarda.

Relat de les vivències d’un berguedà a Mauthausen

El dissabte, 15 de febrer, es realitzarà la presentació de la reedició del llibre Josep Simon i Mill: Quatre anys, tres mesos i onze dies a Mauthausen. La iniciativa impulsada pel Centre d’Estudis d’Avià recull les vivències del berguedà Josep Simon i Mill (1912-2008) empresonat al camp de concentració de Mauthausen del 1941 al 1945. El llibre és el resultat de les converses del protagonista amb Josep Ballarà i Abaya. L’acte de presentació del llibre es portarà a terme a l’Ajuntament de Berga, a 2/4 de 8 del vespre.

Històries silenciades i reivindicades a través del teatre    

El cicle sobre memòria i dignitat també inclou dos muntatges escènics que es realitzaran al Teatre Municipal de Berga. El diumenge, 9 de febrer, a les 6 de la tarda s’ha programat ‘Mort a les cunetes’ de David Pintó i Joan Valentí. Es tracta d’una obra que narra la història de ‘La Fossa de Can Maçana o els Fets de Súria’ en què es va produir l’afusellament de vuit civils republicans i la fuga d’un novè, Josep Nin, que ho va poder explicar. Es tracta d’un espectacle que dona veu als protagonistes dels fets a través de la força de la paraula i la música en directe. Les entrades es podran adquirir a la taquilla del teatre i costaran 8€.

‘Llum trencada’ d’Iguana Teatre és el muntatge que tancarà la programació sobre memòria històrica el diumenge, 15 de març, a les 6 de la tarda. L’espectacle recupera històries de dones que van ser empresonades, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. L’obra reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes que van enfrontar-se a aquelles persones que volien silenciar-les. Les entrades per aquest muntatge costaran 12€ i es podran comprar al teatre.

El cicle ‘Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat’ està organitzat per l’Ajuntament de Berga i la Comissió de treball de la Memòria Històrica i compta amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, la Societat d’Arqueologia del Berguedà, el Memorial Democràtic Berguedà, l’Àmbit de Recerques del Berguedà, el Consell Local de la República Catalana i el Centre d’Estudis d’Avià.