El carnaval de Berga estrena reina i convida les colles a mullar-se per la Carlinada

El carnaval de Berga no para de créixer. Des de fa anys, s’ha consolidat com la segona festa a la ciutat en nombre de persones que aglutina -després de la Patum-, i aquest any suma esforços amb una altra tradició: la Carlina. El cap de setmana de disputa entre carlins i liberals s’avança al febrer i, malgrat que les principals activitats seran la setmana després de carnaval, ja se’n podran veure pinzellades durant la rua de comparses del carnestoltes.

Una de les grans novetats és que cada colla de la rua haurà de mullar-se i allistar-se en un dels dos bàndols: liberal o carlí. Els èxits i premis que aconsegueixi cada comparsa computaran en la classificació final de la Carlinada.

A banda, la rua de carnaval confia tornar a superar la vintena de carrosses inscrites i enfilar-se novament fins a les més de 1.500 persones participants. Un altre dels al·licients de la jornada és que la rua estrenarà reina, interpretada per l’artista Barbara Trash, que anirà acompanyada d’una xaranga durant tota la tarda per animar la comitiva de comparses.

I, finalment, l’altra gran incorporació del carnaval és el concurs d’animals de companyia disfressats. La iniciativa és de l’associació de veïns del carrer Major i se celebrarà dissabte, 22, a partir de les 11 del matí, a la plaça de Sant Joan. Hi haurà premis en categoria individual (millor disfressa de l’animal) i en duet (millor disfressa de l’animal i la persona responsable).

L’ostentació d’alcohol, entre cella i cella

Un any més, l’organització de la rua penalitzarà aquelles comparses que ostentin alcohol durant la rua. La regidora de Festes de Berga, Roser Valverde, ha explicat en roda de premsa que “és impossible prohibir-ho, però sí que es pot penalitzar quan es decideixi quines de les colles s’enduen els premis de la nit”.

Aquest any també es recomana als participants que no fumin al mig de la rua. L’objectiu és crear un espai lliure de fum i evitar l’impacte visual que el tabac pot tenir en els infants que presencien l’esdeveniment. A banda, la policia farà controls d’alcoholèmia als conductors de cada vehicle participant a la rua.

També se seguiran implementant iniciatives d’altres anys, com el punt de distribució d’aigües i fruita a les comparses a la plaça Miquel Martí Pol, entre la Ronda Moreta i el carrer Maixerí. A més, durant la rua i el ball dels cornuts a la carpa del Vall, hi haurà habilitat un Punt Lila contra les actituds sexistes i una zona de còctels sense alcohol.

Al final de la rua hi haurà la ‘Macarronada’, el sopar popular a la carpa del Vall que, més tard, acollirà la festa. El menú inclourà macarrons, botifarra amb patates, iogurt naural, pa i aigua, refresc o cervesa, i costarà 12 euros.

Més de 5.000 euros en premis

L’organització repartirà més de 5.000 euros en premis d’un total de 27.000 euros de pressupost per a la festa. El premi més gran serà per a la millor carrossa, que rebrà 1.000 euros. La segona classificada en rebrà 750 i la tercera, 500.

La segona categoria més reconeguda serà la d’animació. La guanyadora rebrà 500 euros; la segona classificada, 400; i la tercera, 300. Aquest any, a més, cada colla haurà de presentar la cançó del seu xou el dia abans de carnaval, divendres, perquè el so serà emès per la megafonia de la rua. “Així s’igualarà la qualitat del so entre totes les comparses, en el moment de fer l’actuació”, ha matisat la regidora Valverde.

També hi haurà premis del conjunt de les comparses. La millor comparsa adulta rebrà 400 euros; la segona classificada, 300; i la tercera, 200. Pel que fa a les infantils, la millor comparsa rebrà 300 euros; la segona, 200; i la tercera, 100.

El ball de disfresses també premiarà les persones o grups que no participin a la rua però sí que assisteixin a la festa a la carpa del Vall. La millor disfressa individual o en grup de fins a tres persones rebrà 100 euros i la millor disfressa en grup de quatre o més, 150.

Carlinada amb la plaça de Sant Pere com a epicentre

El carnaval serà el tret de sortida de quinze dies frenètics a la ciutat. La setmana vinent serà el torn de la Carlinada, que aquest any centrarà molts dels seus actes a la plaça de Sant Pere. Dissabte 29 hi haurà el ‘Carlijuga’, una jornada de jocs al carrer, organitzada per la Companyia de Jocs l’Anònima, de 10 a 1 del migdia. Acte seguit, s’hi farà el concurs Berga o Barbàrie, a càrrec d’Albert Cols.

El mateix matí s’organitzarà un campionat de billar i botifarra al Casal Cívic i un campionat de tenis taula a la plaça Maragall. A la tarda, la Farsa organitzarà una ruta guiada pel centre de la ciutat, amb inici a Cal Gironella (cantonada del passeig de la Pau amb el carrer del Roser). El punt culminant de la festa serà a 2/4 de 7 de la tarda, amb el recompte de punts de la batalla entre liberals i carlins, i la hissada de la bandera del bàndol vencedor a la plaça de la Creu.

X