Surten a concurs les obres per ampliar l’abocador del Berguedà per onzena vegada

L’abocador comarcal s’ampliarà en els propers mesos i fer-ho costarà 333.848,82 euros. El Consell Comarcal del Berguedà ha tret a concurs aquesta setmana les obres i mantindrà oberta la presentació d’ofertes fins el 9 de març. Les obres -que tenen un termini d’execució de tres mesos- corresponen a l’11a fase d’explotació de l’abocador, és a dir, l’onzena vegada que s’amplia.

El ple del Consell Comarcal va aprovar el 6 de novembre el concurs públic per licitar l’actuació. L’octubre del 2018 va finalitzar la desena fase d’ampliació, que es preveu que esgoti la seva capacitat a finals d’aquest any 2020. En aquest moment s’hauria de començar a explotar l’11a fase que ara es licita.

El porta a porta redueix notablement les tones que van a parar a l’abocador

La reducció d’entrada de tones a l’abocador amb la posada en funcionament del sistema de recollida de residus porta a porta ha estat notable. El 2017 hi entraven una mitjana de 1.054.107 quilos cada mes, mentre que el 2019 el volum de residus sòlids urbans (RSU) s’ha reduït gairebé un 60% i la mitjana mensual ha estat de 453.210 kg.

L’octubre i el novembre de 2018 es va implantar el porta a porta a 12 municipis del Berguedà  i ha suposat arribar a un 83% de reciclatge, el 2019, a aquests municipis on hi ha hagut el canvi de model. Per tant, l’entrada de residus a l’abocador s’ha reduït notablement.

Amb aquesta onzena ampliació, es procedirà a adequar el dipòsit controlat de residus sòlids urbans per tal de continuar amb la seva utilització d’acord a l’autorització que disposa.

X