Reforcen la senyalització al Pedraforca per reduir el nombre de rescats

El nombre de rescats al Pedraforca no disminueix, i això és un problema. La setmana passada representants dels Bombers, la Federació d’Entitats Excursionistes (FEEC), el Parc Natural del Cadí Moixeró i l’Ajuntament de Saldes es van reunir a Bagà per avaluar la situació del massís i estudiar accions.

D’entrada, s’han instal·lat dos cartells a l’inici dels camins del refugi cap al coll de Verdet i del camí a la tartera del Pedraforca. Aquests cartells recorden “la necessitat de portar grampons i piolet, atesa la presència de gel i neu dura en molts trams del camí”, segons va explicar el director del Parc Natural, Jordi Garcia.

Des de Bombers, Miquel López, cap de la Divisió de Grups Operatius Especials, va destacar que la xifra de rescats no augmenta, però tampoc disminueix. López va afirmar que “la casuística dels serveis varien en els anys en funció de la diferent afluència de gent: anys de bolets tenim més recerques, anys d’aiguats al estiu tenim salvament de campaments”. Segons el directiu, hi ha dos tipus de rescats: el de la gent preparada que malauradament te un accident,  i l’ocasional. “És sobre aquest darrer col·lectiu en el que cal incidir per la seguretat”, va constatar López.

Durant la reunió es van valorar també quines accions i iniciatives es poden dur a terme per poder arribar a disminuir el nombre de rescats. Així, a banda de la instal·lació dels nous cartells, es va acordar incrementar les accions comunicatives i de divulgació dels consells d’autoprotecció, per tal d’arribar a un públic sovint poc especialitzat.

Totes les organitzacions integrants del Grup de Treball insisteixen en les recomanacions que qualsevol persona que vagi a la muntanya ha de tenir en compte: consultar la previsió meteorològica, consultar el butlletí de perill d’allaus, equipar-se correctament amb roba i material de muntanya, tenir el mòbil carregat, portar menjar i aigua, i no sortir dels camins senyalitzats. En cas d’accident, cal trucar al telèfon d’emergència 112.