Les residències del Berguedà demanen més tests i alerten de la complexitat de controlar el virus amb les eines que tenen

17 persones han mort a la residència de Bagà des que va esclatar la pandèmia del coronavirus. No és possible determinar si la causa de totes les morts és el virus perquè una part important de les víctimes moren sense haver passat les proves, ja que el centre no disposa de tests suficients per controlar-ho. Els professionals de la residència, això sí, aïllen els residents que presenten símptomes i val a dir que la majoria de víctimes –tant si s’han fet les proves com si no- en presentaven.

Bagà és clarament el focus del virus, pel que fa a residències. I això fa que la situació sigui especialment delicada a la Salarich-Calderer. Ara bé, amb més o menys casos, el coronavirus està posant a prova totes les residències de la comarca sense excepció.

Segons les dades que la residència ha fet arribar als familiars aquest mateix dimarts, a banda de tres noves defuncions, hi ha un resident hospitalitzat amb resultat positiu, 4 persones aïllades dins el recinte de la residència amb resultat positiu, 18 persones aïllades sense tenir el resultat de les proves però amb símptomes i un resident sense símptomes però també aïllat per l’estret contacte que ha tingut amb residents amb símptomes.

En total, el Berguedà compta amb 8 residències. Al nord de la comarca, a banda de la Salarich-Calderer de Bagà, també hi ha la residència de la Pobla. Allà, de moment, encara no hi ha casos però el contacte entre la gerència del centre i l’Ajuntament és diari, tal com passa en tots els municipis. El regidor de Serveis Socials, Xavi Serra, ha denunciat a l’Aquí Berguedà que “no tenim tants testos com voldríem per fer tota la prevenció necessària” i avisa que “de moment estem prenent totes les mesures que podem i no ens han arribat els primers casos”. Ara bé, Serra admet que, amb les eines actuals, “si arriba el virus, controlar-lo serà gairebé impossible”.

A Berga, la pandèmia ha coincidit amb el vintè aniversari de la residència Sant Bernabé. A banda d’aquest centre, la ciutat també disposa de la residència de Les Germanetes, de titularitat privada. Tots dos centres declinen fer declaracions als mitjans de comunicació i se centren en una atenció que, segons fonts oficials de l’Ajuntament, està sent titànica: “S’hi estan deixant la pell”.

A Gironella, la residència Sant Roc ha aïllat una ala del recinte per a casos positius. De moment n’hi ha dos però, segons l’alcalde de la vila, David Font, “la situació està bastant controlada dintre de les circumstàncies”. La Sant Roc compta amb 80 residents i 60 professionals, i el problema dels testos també és una realitat: en el que portem d’estat d’alarma, n’hi han anat a fer només 4. A banda, una de les mesures que ha pres la residència en matèria de personal és redefinir horaris i tasques, de manera que alguns treballadors que habitualment fan tasques tècniques ara s’han incorporat a l’equip de tasques assistencials per enfortir al màxim l’atenció als residents.

A Casserres, la residència l’Onada és de titularitat privada però el contacte amb l’Ajuntament també és pràcticament diari, segons l’alcalde, Josep Colilles. El consistori –com tots els de la demarcació- va rebre 25 testos ràpids de la Diputació de Barcelona amb la idea que els distribuís en funció de les necessitats del sistema sanitari municipal. La residència forma part d’una cadena de centres repartits arreu del país i, segons ha explicat a l’Aquí Berguedà l’alcalde, fins al moment és autosuficient pel que fa al material. No s’han detectat casos positius tampoc. Per això, l’Ajuntament va destinar els testos al centre d’atenció primària de referència, que era el CAP de Casserres, però que finalment ha tancat perquè l’atenció del Baix Berguedà s’ha centralitzat gairebé tota a l’ambulatori de Berga.

A Puig-reig, hi ha dues residències: la Sant Josep i la Mont Martí. Des d’un d’elles, la Sant Josep, la directora, Gemma Pallicer, ha explicat a l’Aquí Berguedà que, de moment, no s’ha fet cap test als residents, tot i que tampoc hi ha hagut grans símptomes entre el centre. Aquesta setmana està previst que es faci la primera. A qui sí que han fet proves és a alguns professionals, però totes han sortit negatives.

Pallicer també ha reiterat que l’equip de la residència no és personal sanitari: “Ens hem format i ho seguim fent per atendre el que sorgeixi el millor possible, però no ho som”. És un problema amb el que xoquen tots els centres del Berguedà, sense excepció. I això, sumat a l’escassetat de material, injecta encara més tensió al dia a dia de les residències.

Però el problema més comú és amb diferència la manca de PCRs (reacció en cadena de la poliomerasa), el tipus de test més fiable per detectar el virus. Els tests ràpids que són a totes les residències són menys profunds i els experts han detectat que es pot donar un nombre elevat de falsos negatius. Calen PCRs, el sistema sanitari està desbordat i això posa l’àmbit assistencial -les residències- en una situació encara més delicada.

X