Joan Oña: “El protocol va ser insuficient; el virus ja era a la residència abans que l’aïlléssim”

El protocol inicial que es va aplicar a la residència de Bagà va ser “insuficient”, segons l’alcalde del poble i vicepresident de la fundació del centre, Joan Oña. L’alcalde creu que “el virus ja era al centre abans que la residència quedés aïllada i es prohibissin les visites de familiars”.

En les últimes setmanes, la residència de Bagà ha frenat el ritme de propagació del virus, després d’uns primers compassos de crisi en què les defuncions pràcticament eren diàries. L’alcalde creu que, a hores d’ara, el COVID-19 està “força contingut” a la residència del poble.

Oña ha explicat a l’Aquí Berguedà que els primers positius “eren persones que havien estat a l’exterior feia poc i eren molt difícils de detectar”, no només perquè el virus pot tardar uns dies a presentar símptomes, sinó també per l’escassetat d’eines que ha tingut la residència per fer-hi front. No va ser fins la visita de Metges Sense Fronteres que la Salarich Calderer va “afinar” alguns dels seus protocols.

La residència, a més, va poder realitzar una quinzena de tests PCR en la primera etapa del brot, però no va ser fins la setmana passada que va poder anunciar que se’n farien una quarantena més. Entremig, el recinte ha passat dies horrorosos: entre el 4 i el 9 de març, hi van morir 11 persones. L’escassetat de proves va fer impossible certificar que totes les defuncions fossin a causa del virus, tot i que la fundació tem que bona part d’elles (si no, totes) ho fossin.

Fins al moment, la residència ha patit 22 defuncions. A mitjans de març, comptava amb 81 residents, de manera que més d’una quarta part han mort en el darrer mes, des que va esclatar el virus.

L’arribada dels PCR i l’aïllament total, determinants

L’11 d’abril la direcció de la residència va decidir aïllar tots els residents a les seves habitacions, tant si presentaven símptomes com si no. Des d’aleshores el nivell de defuncions ha caigut en picat i en 9 dies la residència ha informat d’una única mort. L’alcalde creu que ha estat “una de les millors accions que s’han pres fins al moment” perquè “evita els contagis per creuament”.

A banda, en la darrera setmana s’han fet una quarantena de proves entre els residents i es preveu fer-ne a la resta en els propers dies. “Això ens està permetent afrontar millor el virus i detectar casos de residents asimptomàtics que no presenten símptomes però que porten el virus”, ha dit Oña.

Ara el principal cavall de batalla té a veure amb el personal. La direcció de la residència reclama que també es facin PCR als treballadors del centre. Fins ara, ha explicat l’alcalde, s’ha sortit del pas amb tests ràpids, però la incertesa que generen les proves –molt menys fiables que les PCR- és molt gran: “Els positius ens diuen que aquesta persona ha estat en contacte amb el virus, però hi pot haver un nombre molt alt de falsos negatius i l’ideal seria que tots els negatius es fessin la prova una segona vegada per estar-ne 100% segurs”.

En aquest sentit, l’alcalde ha assegurat que està en contacte amb el Govern de la Generalitat per intentar que les PCR es facin quan abans millor a tota la residència. Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, la Salarich Calderer és la principal prioritat comarcal del Departament de Salut, juntament amb la residència de les Germanetes de Berga, a l’hora de fer-hi les proves. Salut preveu haver fet les proves a tots els treballadors i residents de totes les residències del Berguedà en quinze dies, però els primers en quedar totalment coberts seran aquests dos centres, ja que és on s’han detectat més casos.

Dotar de personal o alleugerir la residència?

Un dels reclams d’aquestes últimes setmanes per part de l’Ajuntament de Bagà ha estat que la Generalitat dotés la residència de més personal, o bé que alleugerís el nombre de residents a atendre. La segona opció ha quallat més que la primera: fins avui, 4 residents han estat derivats a l’Hospital Sant Andreu de Manresa i 5, a la Santa Creu de Vic.

Pel que fa a la dotació de personal, el Departament de Salut no ha intervingut la residència, a diferència del que ha passat a les Germanetes de Berga, on entre d’altres s’ha incorporat un adjunt a la direcció des del Departament. A Bagà, la residència està afrontant la situació amb personal sanitari propi i, segons l’alcalde, s’estan suplint les baixes de personal “aferrant-nos a totes les borses de treball possibles”.

X