Les segones proves a la residència de Bagà confirmen negatius en almenys 15 dels 23 positius que hi havia

La residència Salarich Calderer de Bagà confirma que una àmplia majoria dels 23 residents que estaven aïllats per positiu de Covid-19, ara ja han donat negatiu. El centre ha fet aquesta setmana la segona ronda de proves PCR als residents. Amb els resultats que disposa, hi ha 4 dels 23 residents positius fins ara que han tornat a donar positiu a les segones proves i 4 més que resten a l’espera dels resultats. Els altres quinze s’han negativitzat.

Amb tot, entre els residents hi ha 4 aïllats malgrat haver donat negatiu a les segones proves, degut al contacte estret amb algun positiu o bé per algun símptoma que presenten. Val a dir que, segons les dades d’ahir, dels 23 residents amb resultat positiu, hi havia 6 assimptomàtics. És a dir, 6 persones que eren portadores del virus però que no l’havien desenvolupat.

A banda, hi ha dos residents hospitalitzats. Un d’ells, amb resultat negatiu a la segona prova PCR, i l’altre, amb positiu a la primera prova i pendent de saber el resultat de la segona. També hi ha tres residents que segueixen derivats a d’altres centres: dos són a Manresa, amb resultat positiu i negatiu, respectivament; i un és a Vic, amb resultat positiu. Totes tres persones resten a l’espera de poder fer les segones proves PCR.

Pel que fa a les defuncions, la residència encadena sis dies consecutius sense morts. Fins ara, han mort 29 persones de la residència des de l’inici de la pandèmia. En els primers casos no es va poder confirmar que algunes de les defuncions fossin a causa del Covid-19 per l’escassetat de proves PCR en la fase inicial de la pandèmia.

La nova sectorització de la residència

Ara mateix la residència està dividida en tres grans zones: les tres plantes. A la primera hi ha les persones que han passat el virus però que ja han donat negatiu. Aquest dimarts s’està fent el trasllat de persones, segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà la directora del centre, Isabel Gutiérrez. “És un canvi molt gran per aquestes persones: fins ara estaven aïllades a les seves habitacions i no sortien per res; ara, a la primera planta, podran sortir de l’habitació i podran sortir al jardí”, ha explicat Gutiérrez.

A la segona planta hi ha les persones que no han estat mai afectades pel Covid-19. Aquestes persones també poden sortir de les habitacions i poden anar al jardí, però mai compartint espai amb residents de la primera planta. S’han establert dos circuits diferenciats per evitar que les persones de dues plantes diferents entrin en contacte.

I a la tercera planta hi ha les persones que encara han donat positiu, les que ja han donat negatiu però estan aïllades per prevenció i les que estan pendents de saber el resultat de la prova. La directora del centre ha especificat que “aquesta zona gris, de pacients pendents de la prova, és indispensable per controlar el virus”. A la tercera planta també hi ha dos circuits diferenciats per evitar contactes entre les persones de la zona gris i les persones que ja tenen el resultat positiu.

Una de les anècdotes més agradables des de l’inici del confinament va passar ahir. Un dels residents, la primera persona que va ser aïllada, va poder deixar la planta 3 i ha estat trasllada a la primera. Feia 74 dies que no podia sortir de l’habitació. “Ens reconforta molt anímicament a tot el personal. Hem passat setmanes molt dures, quan vèiem que els positius no paraven de créixer. Ara que veiem que la feina està donant els seus resultats ens anima molt a tots”, ha conclòs la directora de la residència.

X